Ho Chi Minh-byen

Ho Chi Minh-byen. Byens rådhus i fransk nyrenessanse-stil, med statuen av Ho Chi Minh i forgrunnen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Ho Chi Minh-byen av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse
Den romansk katedral Notre Dame i Ho Chi Minh-byen
Den romansk katedral Notre Dam av . CC BY NC SA 3.0
Det tidligere presidentpalasset, også omtalt som "Independent Palace"
Det tidligere presidentpalasset, også omtalt som "Independent Palace" av . CC BY NC SA 3.0

Ho Chi Minh-byen, største by i Vietnam, hovedstad i det tidligere Sør-Vietnam, ved Saigonelven (Song Gai Gon) nordøst for Mekongdeltaet, ca. 80 km fra Sør-Kina-havet; 2029 km2 med 6 405 000 innbyggere. (estimert 2014, Index Mundi). Utgjør en autonom byprovins som strekker seg fra Sør-Kinahavet nesten til grensen mot Kambodsja. 90 % av arealet omfatter landsbygd; 75 % av befolkningen bor i tettbebyggelsen. I tillegg hører over 2 millioner migrantarbeidere til byen.

Faktaboks

Også kjent som
vietn. Thanh Pho-Ho Chi Minh
Saigon

En kanal forbinder byen med nedre Mekong, og havnen kan nås av havgående skip og er en av de viktigste i Vietnam. Jernbane til blant annet Hanoi og internasjonal lufthavn (Tan Son Nhat). Byen er landets fremste industrisenter med skipsverft, tekstilindustri og nærings- og nytelsesmiddelindustri. Byen er også det ledende økonomiske vekstsenter i Vietnam med et BNP per innbygger på over det dobbelte av landet som helhet. Den tidligere så blomstrende handelen er kommet tilbake, i stor grad ledet av etniske kinesere. I byen ligger Ho Chi Min-byen nasjonale universitet.

Som tidligere hovedstad i Fransk Cochinkina har byen bevart et fransk preg med regelmessige kvartaler, trebeplantede avenyer og parker, moderne regjeringsbygninger, romansk katedral, botanisk - og zoologisk hage. Det gamle operahuset, tidligere Sør-Vietnams nasjonalforsamling, er i dag nasjonalteater. Den kinesiske bydelen Cholon, grunnlagt 1778 og senere byens viktigste industriområde, preges derimot av en uregulert, tradisjonell trehusbebyggelse.

Historikk

Saigon kom i 1670-årene under Annam og ble 1859 okkupert av Frankrike og avstått 1862. Byen vokste sterkt i den franske tid som hovedstad i Cochinkina til 1949 og hovedstad i Fransk Indokina 1887–1902. Etter Vietnams deling 1954 ble Saigon hovedstad i Sør-Vietnam, og byen mottok i de følgende år mange flyktninger fra Nord-Vietnam. Under Vietnamkrigen var byen hovedkvarter for de amerikanske styrkene, og folketallet økte sterkt som følge av tilstrømning av flyktninger fra kampområdene. Deler av byen ble ødelagt av kamphandlinger 1968.

Saigon overgav seg til de nordvietnamesiske styrkene mot slutten av Vietnamkrigen i april 1975 og ble senere omdøpt til ære for Ho Chi Minh. De kommunistiske styresmaktene har etter 1975 søkt å omforme det økonomiske og sosiale liv. Store anstrengelser er gjort for å redusere folketallet og minske avhengigheten av utenlandsk vareimport. En betydelig del av den kinesiske befolkningsgruppen har etter kommunistenes maktovertakelse forlatt byen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg