Halliburton

Av .

Artikkelstart

Halliburton Company er et amerikansk multinasjonalt industrikonsern innen oljeservice og forsvar som blant annet produserer verktøy for oljeboring. Selskapet ble grunnlagt i 1919 av Erle Halliburton.

Halliburton leverer utstyr og tjenester til olje- og gassutvinning over hele verden, også i Norge. Selskapet driver bygge- og anleggsvirksomhet og leverer teknologiprodukter, programvare, ingeniørtjenester og andre tjenester til industri og offentlige kunder over hele verden, både sivile og militære.

I 2020 hadde selskapet en omsetning på omtrent 14 milliarder amerikanske dollar, rundt 41 000 ansatte og operasjoner i rundt 85 land. Hovedkvarteret ligger i Houston i Texas, USA.

Historikk

Halliburton ble grunnlagt i 1919 av Erle Halliburton, og i tidlige år var sementproduksjon til oljeplattformer hovedvirke. I 1962 overtok Halliburton bygge- og anleggskonsernet Brown & Root (grunnlagt 1919), som ble driftet som selskapets avdeling for ingeniørkunst og konstruksjon.

Gjennom kjøpet av Dresser Industries i 1998, overtok Halliburton selskapet M.W. Kellogg (grunnlagt 1900), hvilket ble sammensluttet med Brown & Root for å danne datterselskapet Kellogg Brown & Root (KBR). Dresser Industries overførte også store erstatningskrav til Halliburton på grunn av selskapets tidligere bruk av asbest. I 2007 splittet Halliburton og KBR, og KBR fortsatte som selvstendig selskap.

Virksomhet for det amerikanske forsvaret

Halliburton er særlig kjent for sine leveranser av støttefunksjoner til det amerikanske forsvaret. Allerede under andre verdenskrig bygget det daværende Brown & Root krigsskip for den amerikanske marinen. Senere anla selskapet militærbaser og annen infrastruktur under Vietnamkrigen. Halliburton var også med under det amerikanske engasjementet i Kuwait under Golfkrigen i 1991 og på Balkan senere i 1990-årene.

Etter krigen i Irak i 2003 fikk Halliburton (gjennom KBR) avtale med det amerikanske forsvaret om å gjenreise Iraks oljeindustri, samt sørge for innkvartering, bespisning, transport, brenselleveranser og mer til troppene. KBR bygde også fangeleiren på Guantánamo Bay i Cuba etter terrorangrepet mot USA i 2001. Konsernsjef i perioden 1995–2000 var Dick Cheney, som også USAs forsvarsminister mellom 1989 og 1993 og visepresident fra 2001.

Halliburtons arbeid med regjeringen var kilde til en rekke kontroverser. Blant annet fikk selskapet kritikk for at Cheney hadde brukt sin posisjon i regjeringen for å sikre Halliburton kontrakter.

Virksomhet i Norge

Bygget til Halliburton i Tananger utenfor Stavanger.
Av /NTB.

I Norge har Halliburton fra 1966 levert tjenester og utstyr til oljeutvinning på norsk sokkel, særlig brønn- og boretjenester. Hovedkontoret ligger i Tananger i Stavanger.

I 2020 hadde den norske avdelingen en omsetning på cirka 7,1 milliarder kroner og rundt 2000 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg