Grieg Trio

Grieg Trio er en norsk klavertrio og et av Norges ledende kammerensembler. Grieg Trio har oppnådd et stort internasjonalt renommé gjennom turneer og plateinnspillinger.

Faktaboks

Etymologi

navn etter komponisten Edvard Grieg

Trioen ble etablert i 1987 og har hatt de samme medlemmene siden etableringen: Vebjørn Anvik (piano), Sølve Sigerland (fiolin) og Ellen Margrete Flesjø (cello). Alle er utdannet ved Norges Musikkhøgskole og ved Liszt-akdemiet i Budapest.

Historikk

Etter den første konserten i 1987, mens medlemmene studerte ved Norges Musikkhøgskole, gikk de videre hos András Mihaly i Budapest og deretter hos Norbert Brainin i Amadeuskvartetten og Eli Goren i Allegrikvartetten.

Grieg Trio etablerte seg raskt som et ledende norsk ensemble. I 1989 vant de førstepris i kammermusikkkonkurransen i Colmar. De vant Parkhouse Award, en internasjonal pris som deles ut i London til kammerensembler med klaver, ved den første utdelingen av prisen i 1991. Seieren ga dem innpass ved Londons konsertsaler.

Trioen var blant ensemblene som presenterte norsk kultur i forkant av de olympiske vinterlekerLillehammer i 1994. De har gjennomført et stort antall utenlandsturneer og spilt på en rekke av de kjente arenaene for kammermusikk, blant annet i Wigmore Hall i London, Carnegie Hall i New York, Théatre du Châtelet i Paris, Sale Verdi i Milano, Concertgebouw i Amsterdam og Konzerthaus Berlin.

Medlemmene utgjorde ledelsen for Stavanger Internasjonale Kammermusikkfestival 2004–2009. De har gjestet Festspillene i Bergen, senest i 2019.

Grieg Trio har uroppført verker av blant andre Peter Maxwell Davies, Erkki-Sven Tüür og Lasse Thoresen.

Innspillinger

Grieg Trio har gjort en rekke plateinnspillinger med et repertoar som strekker seg fra Joseph Haydn via Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Robert Schumann og Johannes Brahms, til komponister i det 20. århundret. De vant Spellemannsprisen i 2004 for sin innspilling av Antonín Dvořáks klavertrioer.

I 2009 spilte de inn en CD med Pjotr Tsjajkovskijs klavertrio opus 50, som de vant Kritikerprisen for i 1993/1994, foruten Bedřich Smetanas klavertrio og Edvard Griegs eneste verk for besetningen, en andante i c-moll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg