Inuit skulptur
Besatt sjaman, en inuittskulptur fra Grønland.
København, Nasjonalmuseum.
Av /Scanpix.

Grønland har lange tradisjoner for utskjæring i tre, fettstein og særlig hvalrosstann. Dyr blir skildret realistisk, mens menneske- og åndefigurer gjerne er stiliserte. Særlig interesse har tupilaken, et fabeldyr som brakte ulykke med seg. Til den tradisjonelle grønlandske kunst hører også masker i tre og drakter med geometriske mønstre.

Grønlandsk tegnekunst og grafisk tradisjon innledes med Hinrich Johannes Rink, som i 1850-årene grunnla et boktrykkeri. Han fikk grønlendere til å sende eventyr, sagn og tegninger til publisering. Den mest fremstående kunstnerpersonlighet var Aron fra Kangeqs tresnitt fra 1850-årene, utgitt i Grønlandske Træsnit (1869). På 1900-tallet har grønlandske kunstnere særlig gjort seg gjeldende innenfor grafikk og tegnekunst. Et grafisk verksted ble etablert i 1972, senere utvidet til Grønlands Kunstskole.

Nyere kunst

Blant moderne kunstnere finnes maleren, grafikeren og billedhuggeren Aka Høegh (født i 1947), grafikerne Anne-Birthe Hove (1951–2012), Frederik Kristensen (født i 1952) og Arnannguaq Høegh (født i 1958), video- og performance-kunstneren Jessie Kleemann (født i 1959), land art-kunstneren Pia Arke (1958–2007) og fotokunstneren Inuuteq Storch (født i 1989).

Nuuk Nordisk Kulturfestival har siden 2015 presentert grønlandsk og øvrig nordisk samtidskunst i et tverrestetisk program som omfatter konserter, kunstutstillinger, filmvisning, dans og teater, performance, litteraturarrangementer, foredrag og debatter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg