De grønlandske massemediene er de eneste i verden som leverer innhold på grønlandsk og det er derfor et høyt forbruk av medier i befolkningen. Grønlenderne bruker flest massemedier i Norden. Mediene i et lite språkområde har dessuten en viktig språkbevarende rolle. En undersøkelse utført av Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik, viser at 70 prosent av alt som blir presentert i radio, på TV eller i skrevne medier er utbearbeidet av journalister. Mediebildet på Grønland stemmer i så måte med mange andre europeiske land.

Presse

Grønland har to større aviser. Den største er den tospråklige Atuagagdliutit Grønlandsposten (AG), som oppsto gjennom en sammenslåing av den grønlandskspråklige avisen Atuagagdliutit og den danskspråklige Grønlandsposten i 1952. Atuagagdliutit, som oppsto i 1861, var Grønlands første landsomfattende avis, og bidro i stor grad til den nasjonale utviklingen på Grønland. Den sammenslåtte avisen utkommer etter en omlegging i 1988 to ganger i uken, og bringer stoff både på dansk og grønlandsk. Opplager på om lag 4000 (2004).

Den nest største avisen på Grønland er ukeavisen Sermitsiaq. Den ble startet i 1958 som en lokalavis for hovedstaden Nuuk, men har blitt landsomfattende. Også den har et opplag på om lag 4000. Avisen Niviarsiaq kommer ut én gang i måneden. Det finnes også en rik flora av små, stensilerte lokalaviser.

Radio og fjernsyn

Kalaallit Nunaata Radioa (KNR) – Grønlands Radio, som ble etablert i 1942, finansieres av det grønlandske hjemmestyret, sponsormidler og reklame, og sender daglig tospråklige nyheter. Grønlands Radio har siden 1982 sendt fjernsynsnyheter på grønlandsk to ganger i uken. Grønlands Radio produserer også fjernsynsprogrammer lokalt gjennom selskapet Kalaallit Nunaata Radioa TV, i tillegg til å sende programmer fra Danmark. Fjernsynssendingene dekker storparten av vestkysten. Årlig sendes det rundt 300 timer med grønlandske programmer og rundt 2000 timer med danske.

Fra de amerikanske basene (Thule Air Base Radio) i Kangerlussuaq og Avanersuaq, sendes musikk, nyheter og annet 24 timer i døgnet og fjernsynsprogrammer ni timer daglig. I tillegg finnes det to regionale radiostasjoner; Kujataata Radioa i sør, og Avannaata Radioa i nord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg