Girl in Red (2018). Av /NRK P3. CC BY NC SA 2.0

Girl in Red

Faktaboks

Girl in Red

Marie Ulven, Marie Ulven Ringheim

Født
16. februar 1999, Horten
Girl in Red, alias Marie Ulven.

Artikkelstart

Girl in Red er en norsk låtskriver og musiker som på kort tid har etablert seg som en av de mest strømmede norske artistene på verdensbasis.

Bakgrunn

Marie Ulven vokste opp opp i Horten. Hun fikk sin første gitar da hun var tretten år, lærte seg deretter å spille piano og å drive produksjon, og i 2015 begynte hun å spille inn egen musikk på jenterommet. Ulven har også drevet med fingerboard, skateboard som styres med fingrene, og kan vise til en 32.-plass i VM da hun var fjorten år gammel.

Hun oppdaget musikk via «Discover Weekly», den algoritmestyrte anbefalingslisten til strømmetjenesten Spotify. Hun begynte å skrive sanger et sted mellom klassisk indierock og mer moderne «bedroom pop», med tekster om tenåringsproblemer, dødsangst og kjærlighetssorg.

Fra 2015 til 2017 ga hun ut sanger på Spotify og musikkdelingstjenesten Soundcloud som Marie Ulven og Lydia X. Det var sangen I Wanna Be Your Girlfriend (2016), først utgitt på Soundcloud under navnet Girl in Red, som ble nøkkelen til videre suksess. Ideen til artistnavnet fikk Ulven da hun så en jente hun var ulykkelig forelsket i, kledd i rødt i en folkemengde.

I 2018 etablerte Girl in Red seg for alvor som artist. Hun hadde suksess med singlene Summer Depression og Girls og den oppsummerende EP-en Chapter 1, mens The New York Times plasserte I Wanna Be Your Girlfriend på sin Topp 10-liste over årets beste sanger. Hennes første konsert var på Bortenfor i Oslo, men hun fulgte raskt opp med USA-turné som oppvarmer for Conan Gray og konserter på Øyafestivalen i både 2018 og 2019.

Albumdebut

Ulven var i 2018 i kontakt med plateselskaper som Island Records, Universal og Columbia. Hun takket nei til alle, til fordel for sitt eget World in Red, men skrev en samarbeidsavtale med distribusjonsselskapet AWAL Recordings. Hun begynte å studere låtskriving og produksjon ved Westerdals, men sluttet fordi hun ikke fikk ta et friår for å turnere. I 2019 ga hun ut en rekke singler og EP-en Chapter 2.

I 2020 ble flere spillejobber avlyst på grunn av koronapandemien, noe som ga Ulven bedre tid til å fullføre debutalbumet, som hun produserte med Matias Tellez. Hun ga ut to smakebiter fra den kommende platen, singlene Midnight Love og Rue.

BBC plasserte Girl in Red på sin innflytelsesrike «Sound of 2021»-liste, mens magasinet Forbes hadde henne på sin «30 under 30»-liste med talenter i underholdningbransjen.

I mars innfridde hun forventningene med singelen Serotonin, produsert av Ulven, Tellez og Finneas O’Connell, storebroren og samarbeidspartneren til popartisten Billie Eilish. Debutalbumet If I Could Make It Go Quiet fulgte i april. Det debuterte på andreplass på VG-lista, sjuendeplass i Storbritannia og 67. plass på den amerikanske Billboard 200, en salgsliste svært få norske musikere har klart å komme seg inn på. Albumet førte også Girl in Red inn på listen over Spotifys 500 mest strømmede artister på verdensbasis, med en 410.-plass som beste plassering. Dette plasserte henne i selskap med andre norske artister som Kygo, Alan Walker, Aurora og a-ha. Internasjonale stjerner som Billie Eilish og Taylor Swift skrøt også av albumet i sosiale medier.

Ulven beskrev platen slik i en pressemelding: «et forsøk på å lære hvordan det er å være menneske; å håndtere de mest skremmende delene av meg selv; å leve med smerten å vite at jeg bare er kjøtt og bein; å være sint, ødelagt og utilgivende, men fremdeles istand til å ha hjertet utenpå kroppen; jeg belyser de mørkeste partene av sinnet mitt og lar alle komme inn.»

Fans og forbilde

Girl in Red har en stor og dedikert fanskare, med over to millioner følgere på Instagram og over elleve millioner månedlige lyttere på Spotify (per mai 2021). Hun har helt fra starten vært åpen lesbisk, og ble alt som 19-åring trukket frem som et forbilde for lesbiske, homofile og skeive. Emneknaggen #doyoulistentogirlinred («hører du på Girl in Red»), er både en viral emneknagg og kulturell bevegelse, det regnes som et slags kodeord for unge jenter som forelsker seg i jenter.

Priser

  • 2018: NRK P3s «Årets urørt»
  • 2019: NRKs P3 Gull i kategorien «årets nykommer» og «Årets stjerneskudd» på Bylarm
  • 2020: Spellemannprisen i kategorien «årets internasjonale suksess»

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg