Alan Walker

Faktaboks

Alan Walker

Alan Olav Walker, DJ Walkzz, Walkzz

Født
24. august 1997, Northampton, England
Alan Walker

Alan Walker er en norsk-engelsk artist, dj og produsent innen EDM-sjangeren, som etter gjennombruddet med singelen «Faded» (2015) ble en av Norges mest populære artister på verdensmarkedet.

Han og Kygo er de eneste nordmennene som er fast inventar på Spotifys liste over de 100 mest strømmede artistene på verdensbasis, og Walkers musikk er per januar 2020 avspilt over 60 milliarder ganger – og han har over 60 millioner følgere i sosiale medier.

Tidlige år

Walker har norsk mor og engelsk far, er født i England og oppvokst i Fana i Bergen, med dobbelt statsborgerskap. Han var opprinnelig mest interessert i dataspill, grafisk design og programmering, men begynte å lage musikk på laptopen sin i 2012, opplært av YouTube-kurs og inspirert av samtidige EDM-artister, samt filmkomponister som Hans Zimmer og Steve Jablonsky.

Han begynte å legge ut egen musikk på YouTube og Soundcloud, og singeldebuten «Fade» (2014) ble en viral hit. Året etter skrev han plate- og management-kontrakt med det norske selskapet Mer, ledet av Gunnar Greve, og 3. desember 2015 ga Mer ut singelen «Faded» i samarbeid med svensk Sony. Dette var en oppusset utgave av «Fade», blant annet med et vokalspor fremført av den norske popsangeren Iselin Solheim.

Internasjonalt gjennombrudd og debutalbum

Alan Walker har gjort rundt 600 konserter siden han slo gjennom i 2016.
Av .

I 2016 ble «Faded» en av de mest suksessfulle norske singlene gjennom tidene. Den toppet hitlister i 18 land, ble den første norske sangen som strømmet over en milliard ganger på Spotify, og er fortsatt blant de mest 20 og 30 avspilte sangene på henholdsvis YouTube og Spotify.

«Faded» er fortsatt Walkers største hit og hans eneste plassering på Billboard Hot 100-listen, men han har fulgt opp med en flere suksessfulle hitsingler, som «Alone» (2016), «Tired» (2017) og «Darkside» (2018), samtidig som han har etablert seg som en populær liveartist etter konsertdebuten på Winter X Games i Oslo 27. februar 2016.

Ved inngangen til 2020 kunne han se tilbake på rundt 600 konserter, bl.a. i Kina og India for opptil 30.000 tilskuere. Han har turnert med Rihanna, Justin Bieber og Kygo, og spilt på festivaler som Coachella, Lollapalooza, Tomorrowland og Ultra.

I desember 2018 kom debutalbumet Different World, som toppet listene i Norge og Finland og plasserte seg i topp 20 i Sverige og Sveits. Singlene som fulgte i 2019 har derimot ikke klart å tangere tidligere hitlistebragder, bortsett fra i Norge.

Stil og samarbeidspartnere

Walker viser seg som regel frem kamuflert i maske og hettegenser, og omgir seg med en aura av mystikk, futurisme og data-estetikk i sine musikkvideoer og konserter.

Musikalsk er han langt mørkere og mollstemt enn harmoniene som preger Kygos samtidige tropiske house, det kan minne mer om progressiv house og 90-tallstrance i noe saktere tempo, eller dubstep der de rytmiske kantene er filt vekk.

I studio samarbeider han med et fotballag av låtskrivere, som de tidligere rapperne Gunnar Greve (fra Spetakkel) og Øyvind «Vinni» Sauvik (fra Paperboys), samt Alexander Frøen og Magnus Bertelsen, som også gir ut egen musikk under artistnavnet Minus Manus.

På vokal- og remikssiden har Walker samarbeidet med navn som Avicii, Kygo, Julie Bergan, Tomine Harket, Isák, Ava Max, Noah Cyrus, Bruno Mars, Coldplay, Sia, Miley Cyrus, A$AP Rocky, Steve Aoki og Tiësto.

Priser og annet

Alan Walker har vunnet tre spellemannpriser, «årets låt» for «Faded» og eksportprisen for 2016, samt «årets spellemann» for 2018. I tillegg har han bl.a. vunnet tre «årets norske artist»-priser i MTV Europe Music Awards 2016–18 og vært på Billboards «21 under 21»-liste.

Walker er en av Norges mest innbringende artister. I 2017 hadde Alan Walker AS et resultat før skatt på 9,1 millioner kroner, som i 2018 hadde økt til 26,2 millioner.

I november 2019 lanserte Walker dataspillet The Aviation Game.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg