.

VG-lista er en salgsliste for musikk i Norge. VG-lista oppsto 16. oktober 1958, da VG trykte sin første hitliste for singler. Den besto lenge av de ti mest solgte singlene som var blitt solgt i et utvalg platebutikker over hele landet.

VGs salgsliste for LP-er (album) ble startet 4. januar 1967. Denne vekslet i 1969–1982 mellom å omfatte 10, 18, 20, 26, 30 eller 40 album, før det ble Topp 20 fram til den store omleggingen i uke 5 i 1995. Siden da har VG publisert Topp 20 singlelister og Topp 40 albumlister. Fra uke 10 i 2003 og til og med uke 7 i 2008 publiserte VG-lista også en oversikt over landets mest solgte musikk-dvd-er. Den 4. februar 2011 ble publiseringen flyttet fra onsdager til fredager.

Det er musikkbransjeorganisasjonen IFPI som utarbeider VG-lista.

En annen norsk hitliste er Topplista.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Jo Austhaug

Topplista og VG-lista er drevet av samme firma (IFPI Norge AS), og VG-listas nettsted virker mer fokusert på konserten som holdes (VG-lista Topp 20).

I artikkelen om Topplista står det at den er et alternativ til VG-lista.

Benytter disse ikke samme database, siden de er operert av samme firma?

skrev Jon Vidar Bergan

Jeg har spurt en fagmann og fått vite dette: Topplista kombinerer radiospilling og salg av låtene/innspillingene i form av singel, album og vinyl.

Dette har jeg skrevet inn i artikkelen om Topplista. Men jeg vet ærlig talt ikke hva som er riktig.

svarte Jo Austhaug

Her tror jeg det trengs mer omskrivning og undersøkelse. Store norske leksikon skal jo ansees som en kurant kilde for informasjon, men når ansvarlig for artiklene det er snakk om sier "Men jeg vet ærlig talt ikke hva som er riktig.", så må jeg være ærlig å si at det gir veldig liten tillit til innholdet.

svarte Jon Vidar Bergan

Hei igjen. Det gikk litt fort i svingene da jeg sendte forrige kommentar, det er selvfølgelig ikke sånn at vi som skriver om populærmusikk i SNL ikke vet noe om disse hitlistene. Men det er, som du er inne på i din kommentar, vanskelig å få overblikk over tallgrunnlaget til listene. Vi jobber videre med å få dette så riktig som mulig. Takk for innspillet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg