Skating i Mexico City.
Skateboard er en populær aktivitet. Mange velger bort sikkerhetsutstyret, slik som vi ser på dette bildet fra Mexico City i 2015.
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Skateboard, på norsk også kjent som rullebrett, er et brett med to påmonterte hjuloppheng med til sammen fire hjul. Brettet er som regel laget av laminert treverk og har pålimt gripeteip, slik at skoene ikke glir av brettet når en kjører.

Faktaboks

Etymologi
engelsk skateboard, ‘skøytebrett’
Også kjent som

rullebrett

Skateboard oppstod i USA i 1950-årene, og brukes som hobbyaktivitet og transportmiddel, men er også en idrettskonkurranse med blant annet representasjon i sommer-OL og X Games.

Opphav

De tidligste utgavene av skateboardet ble utviklet fra de gamle sparkesyklene: en treplate med to hjul og en styrestang til å holde i. Styrestanga forsvant, to hjul ble til fire, og dermed ble det første, primitive skateboardet til. En populær myte forteller at surfere i California en gang i 1950-årene monterte rulleskøyter på planker og trillet nedover bakker som en slags erstatning for surfing når det ikke var bølger nok. Sent på 1950-tallet oppdaget leketøysprodusenter både i USA og Europa at slike små brett med hjul var populære blant barna, og det ble satt i gang fabrikkproduksjon av rullebrett.

Mange av de grunnleggende triksene og teknikkene som utøves i dag ble skapt av skatere som øvde i tomme svømmebassenger. I 1973 kom plasthjulene på markedet. I årene fra 1975 til 1978 ble skateboarding svært populært, og mange dyktige skatere fikk stjernestatus. Det ble bygget flotte skateboardanlegg mange steder, ofte med ramper og baner av betong. På begynnelsen av 1980-tallet døde interessen for skateboarding plutselig ut, men sporten utviklet seg i en rivende fart. Dermed oppstod dagens skateboarding. Rundt 1985 begynte skateboardingens popularitet å tilta jevnt og trutt over hele verden.

Totalforbud i Norge

No skate boarding.
Det er ikke bare i Norge skateboarding har møtt motstand.
Av .
Lisens: Public domain

Skateboarding kom for alvor til Norge på slutten av 1970-tallet, men i 1978 kom det et totalforbud mot rullebrett som satte en stopper for bruken i Norge. Det var bare en håndfull skatere igjen i landet, men den lille kjernen fulgte med på utviklingen i USA, og skatet ulovlig på skjulte ramper og bortgjemte steder. Etter at totalforbudet ble opphevet i 1989 kunne sporten hentes fram til oppvisninger, TV og reklamer.

Grunnen til forbudet var å verne folk mot farlige produkter. Skateboard ble sett på som et farlig leketøy, og ble derfor forbudt å kjøpe, selge og bruke i Norge mellom 1978 og 1989.

Skateboardets oppbygging

De viktigste delene av skateboardet har ikke forandret seg mye de siste 30 årene. Både selve brettet, hjulopphenget, hjullagrene og hjulene er omtrent som de var den gangen.

Brettet

Skateboard.
Her ser vi et tradisjonelt skateboard med oppbøyd tupp i begge ender, to hjuloppheng og fire hjul. Eieren har også satt sitt personlige preg på undersiden.
Av .
Lisens: Public domain

Selve brettet, den delen av skateboardet som en står på, er vanligvis cirka 90-120 centimeter langt og laget av laminert tre, helst kanadisk lønnetre. Denne tresorten har en viktig egenskap: brettet blir bøyelig og gir god fjæring. På oversiden limes en gripeteip (et slags grovt sandpapir) fast, og sørger for at skoene ikke glir når en kjører. På undersiden er det dekor, gjerne et personlig design. Det er både tøft å se på, men også lettere å finne brettet igjen om en mister det.

Hjulopphenget

Hjulopphenget holder akslingen på plass, og det solide metallet brukes også til å grinde [grainde] (skli) på rekkverk og ramper. På over- og undersiden av hjulopphenget er det kraftige gummihylser som gjør at en kan svinge med brettet. Hjulopphenget er festet på brettet med fire gjennomgående bolter og muttere.

Hjulene

Hjulene på skateboardet lages av polyuretanplast, og kan kjøpes i ulike størrelser og hardhet. De fleste velger hjul over 50 millimeter i diameter. Harde hjul passer best for ujevne underlag. I senter av hjulet finner vi kulelager som kan byttes ut. Hjulet festes til hjulopphenget med en mutter.

Andre typer skateboard

Elektrisk skateboard.
Tre ulike typer elektriske skateboard.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Longboard er lengre enn et typisk skateboard. Longboard passer til cruising (lengre turer), racing (konkurranser med høy fart), downhill (konkurranse i nedoverbakke), eller bare for transport. På et longboard får man en langt mer behagelig rulling sammenlignet med et tradisjonelt skateboard. En tur på et longboard sammenlignes gjerne med å surfe på asfalt.

Det finnes også elektriske skateboard. I Norge er det ikke tillatt å kjøre fortere enn 20 kilometer i timen på disse. De benyttes mest i storbyene, kanskje som et alternativ til andre miljøvennlige fremkomstmidler.

Fingerboards ble fremstilt på 1970-tallet, men ble primært brukt som nøkkelringer av profesjonelle skatere. Etter dette ble de laget i en mye bedre kvalitet, noe som gjorde at flere fikk øynene opp for at disse kunne brukes til å leke med, og at man kunne bruke dem til å simulere triks til sitt vanlige skateboard.

Sikkerhetsutstyr

Bortsett fra skrubbsår på knær og albuer, er først og fremst anklene skadeutsatte. Forstuet ankel er den skaden som opptrer hyppigst.

Profesjonelle skatere på TV benytter i liten grad sikkerhetsutstyr. Noen velger likevel å benytte hjelm, særlig de som skater i piper og høye ramper. For ikke-profesjonelle anbefales hjelm, knebeskyttere, albuebeskyttere og håndleddbeskyttere.

Ulike arenaer

Skatepark

Skatepark i betong, Los Angeles, California. I forgrunnen skates det i en bowl.

Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Det finnes to hovedtyper av terreng som det er aktuelt å skate i: bygater (street) og skateparker (street course). Når skatere snakker om street, kan det bety alt fra parkeringsplasser og gater til rekkverk, trapper og andre hindre som finnes i byer.

I store deler av verden er det bygget anlegg med ramper, piper og railer som er spesiallaget for skateboarding. Slike anlegg bygges av betong og treverk. Ramper som halfpipe (U-form) bygges av treverk, mens betong benyttes som materiale der en ønsker vinklede eller buede former som skaper høyere hastigheter over et større område. Metaller benyttes for å lage railer (rekkverk) som en enten må skli på eller hoppe over.

Tony Hawk

Tony Hawk i København.
Her er Tony Hawk avbildet i 2015 på en ramp, i Fælledparken Skatepark i København, i det han utfører en hand-plant.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Tony Hawk, med kallenavnet Birdman, er den mest berømte skateren gjennom tidene. Han har funnet opp mange av de vanskeligste triksene innenfor pipeskatingen, blant annet 900 (to og en halv rotasjon). Han ble født i 1968 og avsluttet som profesjonell skateboarder i 2003.

Tony Hawk er også en vellykket forretningsmann som driver skateboardselskapet Birdhouse, eier skomerket Adio, kontrollerer en kjede av spesialforretninger og markedsfører flere kjente dataspill. Han har også hatt roller i utallige filmer og fjernsynsprogram.

X Games og OL

Skateboard har vært en del av konkurransene i X Games siden starten, og etter at Norge fikk X Games Norway i 2016 har skateboarding blitt mer populært enn noen sinne. Det finnes i dag gode skateparker i flere deler av landet, blant annet Tjøme skatepark, Skur 13 i Oslo, Tasta skatepark i Stavanger og Fysak i Bergen.

I OL 2020 i Tokyo var skateboard på programmet for første gang. På damesiden var medaljevinnerne 12, 13 og 19 år gamle, noe som viser at sporten er mest populær blant barn og ungdom.

Brettforbundet

Det tidligere Snowboardforbundet ble til Brettforbundet og samler nå brettsportene snowboard, skateboard og surfing. Forbundet er underlagt Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF). Visjonen til forbundet er å vise verden hvor viktig det er å ha det gøy. Gjennom deres arbeid skaper de aktivitet og samler brettmiljøene, slik at alle får bedre muligheter til å stå på brett.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Powell, Ben (2008). Ekstremsport. Skateboard!, Esstess-forlaget.
  • Frødin, Morten og Frank Messmann (1989). Skateboard, Bladkompaniet AS.

Kommentarer (2)

skrev Øyvind Sæbø

Et rullebrett er ikke alltid opphøyd i begge ender. F.eks. longboard er noen ganger ikke opphøyd i det hele tatt. og før i tiden var de bare opphøyd bak.

skrev Hans Jørgen Jørgensen

Takk for kommentar. Du har helt rett i det. Artikkelen skal omskrives, og den vil være ferdig før jul. Kom gjerne tilbake da, se gjennom, og kom med eventuelle innspill da.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg