Sony Music Entertainment

Sony-logoen.
Av .

Beyoncé under en konsert i 2013.

/AP.

Artikkelstart

Sony Music Entertainment er et amerikansk plateselskap, opprinnelig stiftet som American Record Corporation i 1938. Sony Music Entertainment er verdens nest største plateselskap, etter Universal Music Group og før Warner Music Group.

Faktaboks

Også kjent som

American Record Corporation (1938–1947)

Columbia Records (1947–1965)

CBS Records (1965–1991)

Selskapet ble kjøpt av japanske Sony Corporation i 1988.

Bakgrunn

The American Record Corporation ble dannet i 1929, som en fusjon av flere mindre plateselskap. I 1938 ble selskapet kjøpt opp av Columbia Broadcasting System (CBS), og plateselskapet Columbia spilte en viktig rolle i populariseringen av lp-platen.

I 1968 innledet CBS et samarbeid med japanske Sony, i form av selskapet CBS/Sony Records, en prosess som skjøt fart etter at Sony oppfant cd-formatet og lanserte det i i USA i 1983. I 1988 kjøpte Sony hele CBS Records, og skiftet navn på plateselskapet til Sony Music Entertainment i 1991.

I 2004 fusjonerte Sony og tyske Bertelsmann Music Group (BMG), noe som også førte til at de gamle rivalene Columbia og RCA Records fikk samme eier.

I dag eier Sony selskap som Columbia, RCA og Epic, samt en rekke etiketter og tidligere plateselskap under disse. Blant dagens artister finner vi Beyoncé, Bruce Springsteen, Calvin Harris, One Direction, Pharrell Williams, Justin Timberlake, Foo Fighters, Pink med flere.

Sony Music Norway

Sony Music Entertainment Norway A/S er blitt ledet av Lena Midtveit siden 2004. Selskapet har rundt 40 ansatte, og norske artister som Maria Mena, Marcus & Martinus, Katastrofe, Jesper Jenset, Ina Wroldsen, Madcon, Lars Vaular, Alan Walker og Kygo i stallen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg