Gen IV-programmet

Generation IV International Forum, GIF, internasjonal avtale, inngått i år 2001, med det formål å organisere og samarbeide om forskning og utvikling av en ny generasjon kjernereaktorer (såkalte «fjerdegenerasjonsreaktorer»).

Faktaboks

også kjent som:

GIF

Samarbeidet ledes av USA og består for øvrig av land der kjernekraft spiller en viktig rolle: Argentina, Brasil, Canada, Frankrike, Japan, Kina, Russland, Storbritannia, Sveits, Sør-Afrika og Sør-Korea i tillegg til EU (Euratom). Fra 2016 ble også Australia innlemmet i GIF slik at forumet nå består av 14 medlemmer.

GIF har identifisert 6 ulike teknologier for utnytting av kjerneenergi som omfatter både termiske og hurtige reaktorer, og ulike teknologier for resirkulering av brensel. Reaktorer i ulike skalaer (fra veldig små til veldig store) blir også vurdert.

Det er ventet at fjerdegenerasjonsreaktorer vil bidra til å løse mange av de problemene som er forbundet med dagens reaktorteknologi. Det gjelder blant annet:

  • Tiden for nødvendig lagring av radioaktivt avfall skal reduseres fra tusener av år til noen få århundrer
  • Mengden radioaktivt avfall reduseres
  • Bedre ressursutnyttelse: Det er ventet at det kjernefysiske brenselet kan utnyttes opptil 100 ganger mer effektivt sammenlignet med dagens reaktorteknologi (og dermed reduseres også mengden radioaktivt avfall)
  • Eksisterende radioaktivt avfall med lang levetid (transuraner) skal kunne tas hånd om i nye reaktortyper som kan utnytte avfallet som kjernefysisk brensel for produksjon av elektrisk energi
  • Bedre sikkerheten under drift av reaktoren, blant annet ved å erstatte dagens aktive sikkerhetstiltak med passive

Fjerdegenerasjonsreaktorer ventes å bli tilgjengelig for kommersiell bruk rundt 2030-2040.

Aktuelle fjerdegenerasjonsreaktorer

For omtale av aktuelle fjerdegenerasjonsreaktorer, se følgende artikler under.

Termiske reaktorer

Hurtige reaktorer

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg