superkritisk vannkjølt reaktor

Artikkelstart

Superkritisk vannkjølt reaktor er en type fjerdegenerasjons lettvannsreaktor som bruker superkritisk vann som nøytron-moderator og kjølemiddel. Reaktoren omtales med betegnelsen SCWR, som er en forkortelse for engelsk Supercritical Water Reactor.

Faktaboks

Også kjent som

SCWR

At vannet er kritisk henspiller på at temperatur og trykk er på et nivå der vannet opptrer som et fluid som hverken er flytende eller på gassform, og må ikke forveksles med kritisk masse i kjernefysisk forstand.

I et kjernekraftverk kan reaktoren operere i en direktesyklus som innebærer at det varme vannet fra kjernen brukes direkte, men til forskjell fra en kokvannsreaktor unngås problemene knyttet til faseoverganger i kraftverkets dampgenerator da drift av turbinene skjer uten at det superkritiske vannet koker og kondenserer. Høy temperatur bidrar dessuten til en vesentlig høyere termodynamisk virkningsgrad i kraftverket; fra cirka 33 prosent til cirka 45 prosent.

Hensikten med å utvikle denne reaktortypen er å kunne produsere elektrisk energi på en rimeligere måte enn i dagens reaktorer. Prinsippet bygger i stor grad på utprøvde teknikker fra dagens lettvannsreaktorer, men også fra superkritiske dampgeneratorer som allerede er i bruk i moderne varmekraftverk. Konstruksjonen blir enklere og mer kompakt enn både kokvannsreaktorer og trykkvannsreaktorer, men høy temperatur og trykk utgjør et stort problem for materialene som brukes i reaktortanken. Et mer kompakt kjølesystem gjør den også mer utsatt ved et uventet tap av kjølekapasitet som følge av for eksempel et uhell.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg