Superkritisk vannkjølt reaktor, SCWR, en type fjerdegenerasjons lettvannsreaktor som bruker superkritisk vann som nøytron-moderator og kjølemiddel. At vannet er kritisk henspiller på at temperatur og trykk er på et nivå der vannet opptrer som et fluid som hverken er flytende eller på gassform, og må ikke forveksles med kritisk masse i kjernefysisk forstand.

I et kjernekraftverk kan reaktoren operere i en direktesyklus som innebærer at det varme vannet fra kjernen brukes direkte, men til forskjell fra en kokvannsreaktor unngås problemene knyttet til faseoverganger i kraftverkets dampgenerator da drift av turbinene skjer uten at det superkritiske vannet koker og kondenserer. Høy temperatur bidrar dessuten til en vesentlig høyere termodynamisk virkningsgrad i kraftverket; fra cirka 33 % til cirka 45 %.

Hensikten med å utvikle denne reaktortypen er å kunne produsere elektrisk energi på en rimeligere måte enn i dagens reaktorer. Prinsippet bygger i stor grad på utprøvde teknikker fra dagens lettvannsreaktorer, men også fra superkritiske dampgeneratorer som allerede er i bruk i moderne varmekraftverk. Konstruksjonen blir enklere og mer kompakt enn både kokvannsreaktorer og trykkvannsreaktorer, men høy temperatur og trykk utgjør et stort problem for materialene som brukes i reaktortanken. Et mer kompakt kjølesystem gjør den også mer utsatt ved et uventet tap av kjølekapasitet som følge av for eksempel et uhell. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.