Gasskjølt reaktor
4. generasjons gasskjølt kjernereaktor. Kraftproduksjonen skjer i en Brayton-syklus.
Av .
Lisens: public domain

Gasskjølt hurtigreaktor er en fjerdegenerasjons hurtigreaktor som er under utvikling. Målet som er satt for denne reaktortypen er at den skal kunne produsere elektrisk energi samtidig med at den omdanner brukt brensel til nytt kjernebrensel.

Faktaboks

Også kjent som

GFR, engelsk Gas-cooled Fast Reactor

Det tas sikte på å bruke helium som kjølemiddel, men bruk av karbondioksid som kjølemiddel er også til vurdering. Reaktoren skal operere med en høy driftstemperatur der utgående temperatur vil holde 850 grader celsius ( °C). Det gjør det mulig å produsere elektrisk energi i en lukket Brayton-syklus.

Reaktoren er konstruert som en hurtigreaktor, men har ellers likhetstrekk med en høytemperaturreaktor. En lukket brenselssyklus sørger for resirkulering av alle aktinoider og omdanning av fertilt uran.

Siden reaktoren er konstruert for bruk av hurtige nøytroner trengs ingen moderator. Reaktorens egenskaper som formeringsreaktor innebærer at den kan bruke kjernebrensel som er uegnet i en lettvannsreaktor. Med slike egenskaper vil reaktoren ha kapasitet til å være i drift i mange år, uten påfyll av nytt brensel. Dette forenkler problemene knyttet til kjernebrenselsyklusen som kjennetegner dagens kjernekraftverk.

Ved siden av uran (U) kan en også benytte et thoriumbasert brensel. Thorium er fertilt, men gjennom nøytronabsorpsjon blir det omdannet til det fissile brennstoffet ²³³U.

Bruk av gass som kjølemiddel fjerner faren for eksplosjoner utløst av faseoverganger som kjennetegner vannkjølte reaktorer. Bruk av gass åpner også for høyere driftstemperatur. Dette muliggjør en høyere termodynamisk virkningsgrad ved produksjon av elektrisk energi, og dessuten for direkte produksjon av hydrogen.

Hurtigreaktorer ble opprinnelig utformet for å bli formeringsreaktorer fordi en forventet en knapphet på uran og dermed høyere pris på uranbrensel. Dette har så langt ikke skjedd, men hvis etterspørselen etter uran i fremtiden øker, kan det bli en fornyet interesse for hurtigreaktorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg