VHTR (Very High Temperature Reactor),  grafittmoderert og gasskjølt kjernereaktor. Reaktoren er under utvikling og inngår som ett av satsingsområdene i Gen IV-programmet.

Karakteristisk for denne kjernereaktoren er at driften skjer ved høye temperaturer der utgangstemperaturen fra reaktorkjernen kan komme opp i 1000 grader C. Dette åpner for nye anvendelser av kjerneenergi, som produksjon av prosessvarme og direkte hydrogenproduksjon ved hjelp av den termokjemiske svovel-jod syklusen.

Kjernebrenselet som brukes i reaktoren er innkapslet i partikler (kuler) som enten er stablet sammen i en tank (se pebble bed-reaktoren) eller ordnet i staver lagt inn i heksagonale grafittblokker. Disse fungerer også som nøytronmoderator.

Reaktoren bruker heliumgass som kjølemiddel. Helium er en inertgass som ikke reagerer kjemisk med materialet omkring, og blir heller ikke radioaktiv av nøytronbestråling, til forskjell fra mange andre kjølemidler som er i bruk. Reaktoren utformes også med et passivt sikkerhetssystem.

I en variant av denne rektortypen brukes flytende fluoridsalter som kjølemiddel. Da oppnås en vesentlig høyere energitetthet i reaktoren. Siden kokepunktet til de aktuelle saltblandingene er høyere enn 1 400 oC, kan høye temperaturer kombineres med lavt trykk i reaktoren. Dette er gunstig med tanke på kjernekraftsikkerhet. Kombinasjonen av høy energitetthet og høy temperatur vil også bidra til at elektrisk energi kan produseres med en høyere virkningsgrad enn det som oppnås i dag. 

Mye utviklingsarbeid gjenstår og utfordringene er i stor grad knyttet til valg materialer. Høye temperaturer, sammen med høye nøytrondoser overskrider det dagens reaktorer er beregnet å tåle. En prototyp av denne reaktoren kommer neppe i drift før etter 2025.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.