Passiv sikkerhet er sikkerhetssystemer knyttet til drift av kjernereaktorer, som i en nødssituasjon kan stanse reaktoren på en trygg måte uten aktive inngrep i form av manuelle, maskinelle eller elektriske tiltak. Eksempel på en nødsituasjon er når det oppstår en fare for kjernefysisk nedsmelting som følge av svikt i kjølesystemet.

Ved passiv sikkerhet er sikkerheten innebygd i reaktorens utforming, slik at overlatt til seg selv (det vil si til fysikkens lover) vil reaktoren stanse langsomt, kun styrt av fysiske fenomener som trykkdifferanser, konveksjon, gravitasjon og materialegenskaper (for eksempel hvordan materialene som er brukt reagerer på temperaturendringer).

De tradisjonelle sikkerhetssystemene for kjernereaktorer omtales som aktive fordi de krever bruk av pumper for å sirkulere kjølemiddel. Sikkerheten i slike systemer kan opprettholdes ved å etablere parallelle, redundante systemer som kan tre inn hvis noen av hovedsystemene svikter. Ulykken i Fukushima viste imidlertid at dette, i en ekstrem hendelse, ikke var tilstrekkelig, da tsunamien, som utløste hendelsen, hadde et slikt omfang at også alle nødaggregatene ble ødelagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg