passiv sikkerhet – reaktorteknologi

Passiv sikkerhet, sikkerhetssystemer knyttet til drift av kjernereaktorer som i en nødssituasjon kan stanse reaktoren på en trygg måte uten bruk av mekaniske eller elektriske tiltak. Eksempel på en nødsituasjon er faren for overoppheting som følge av svikt i kjølesystemet.

Ved passiv sikkerhet er sikkerheten innebygd i reaktorens utforming, slik at overlatt til seg selv (dvs. til fysikkens lover) vil reaktoren stanse langsomt, kun styrt av fysiske fenomener som trykkdifferanser, konveksjon, gravitasjon og materialegenskaper (for eksempel hvordan materialene som er brukt reagerer på temperaturendringer).

De tradisjonelle sikkerhetssystemene for kjernereaktorer omtales som aktive fordi de krever bruk av pumper for å sirkulere kjølemiddel. Sikkerheten i slike systemer kan opprettholdes ved å etablere parallelle, redundante systemer som kan tre inn hvis noen av hovedsystemene svikter. Ulykken i Fukushima viste imidlertid at dette i en ekstrem hendelse ikke var tilstrekkelig, da tsunamien som utløste hendelsen, hadde et slikt omfang at også alle reservepumpene ble ødelagt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.