Europabevegelsen

Europabevegelsen, ikke-statlig europeisk organisasjon, frivillig støttebevegelse for Europarådet, EU og for annet europeisk samarbeid.

Faktaboks

Også kjent som
eng. The European Movement International
fr. Mouvement européen

Europabevegelsen er et nettverk av over 40 nasjonale medlemsorganisasjoner og mer enn 30 assosierte organisasjoner. Den norske delen heter Europabevegelsen i Norge.

Organisasjonen holdt 1949 sitt konstituerende møte i Paris. Den franske fagforeningsleder Léon Jouhaux ble valgt til president.

Europabevegelsens første ledere tok initiativet til blant annet stiftelsen av College d'Europe (Europa-colleget) i Brugge, som fra 1993 også har en avdeling i Warszawa, men som ikke ellers er del av Europabevegelsen.

Historikk

Før annen verdenskrig arbeidet blant andre Richard Coudenhove-Kalergi og Aristide Briand for ideen om et samlet Europa. Tanken ble etter krigen tatt opp av Winston Churchill i en tale i Zürich i september 1946.

I mai 1948 ble det holdt en Europakongress i Haag etter initiativ av en rekke franske og britiske organisasjoner, som arbeidet for europeisk samling.

I oktober samme år ble disse grupper samlet i en fellesorganisasjon under navnet Europabevegelsen. Blant lederne var franskmennene Léon Blum, Georges Bidault og Robert Schuman, britene Winston Churchill og Duncan Sandys, italieneren Alcide De Gasperi og belgieren Paul-Henri Spaak.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg