Faktaboks

Også kjent som
engelsk: The European Movement International fransk: Mouvement européen

Europabevegelsen er en europeisk ikke-statlig paraplyorganisasjon og en frivillig støttebevegelse for Europarådet, EU og annet europeisk samarbeid.

Organisasjonen ble stiftet i 1948 i Haag, og består av mer enn 30 nasjonale medlemsorganisasjoner. Organisasjonen ledes av en president, som siden 2017 er Eva Maydell, medlem av Europaparlamentet fra Bulgaria.

Historikk

I tiden etter andre verdenskrig arbeidet en rekke organisasjoner i Europa for å styrke samarbeidet mellom de europeiske landene. Dette ble særlig løftet frem av Winston Churchill, som var en av initiativtakerne til opprettelsen av en felles plattform for europeiske organisasjoner, the United European Movement.

Organisasjonene som deltok i denne bevegelsen opprettet etter hvert en egen paraplyorganisasjon ved navn The Joint International Committee for European Unity. Etter Europakongressen i Haag i 1948 ble paraplyorganisasjonen offisielt stiftet og skiftet navn til Europabevegelsen.

Blant lederne av organisasjonen sto franskmennene Léon Blum, Georges Bidault og Robert Schuman, britene Winston Churchill og Duncan Sandys, italieneren Alcide De Gasperi og belgieren Paul-Henri Spaak. Året etter ble den norske Euoprabevegelsen stiftet, etter initiativ fra Arnulf Øverland og Johan H. Andresen.

Europabevegelsens første ledere tok initiativet til blant annet stiftelsen av College d'Europe (Europa-colleget) i Brugge, som fra 1993 også har en avdeling i Warszawa som ellers ikke er en del av Europabevegelsen.

Organisasjon

Europabevegelsen arbeider for et gjensidig forpliktende samarbeid i Europa som fremmer menneskerettigheter, demokrati, fred og bærekraftig utvikling. Organisasjonen arbeider også for å motvirke populistiske og nasjonalistiske bevegelser i Europa og for å styrke det europeiske samarbeidet i globale utfordringer slik som miljø og migrasjon.

Den internasjonale Europabevegelsen består av de nasjonale medlemsorganisasjonene, internasjonale foreninger og andre støttemedlemmer. Disse er underlagt paraplyorganisasjonens hovedstyre, som ledes av en president og seks visepresidenter. Norges medlemsorganisasjon heter Europabevegelsen i Norge og har over 2000 individuelle medlemmer.

Europabevegelsen er verdens største europeiske nettverk av organisasjoner som arbeider for et styrket europeisk samarbeid. Organisasjonen har vært en viktig pådriver for at alle europeiske land skal ha direkte stemmerett i Europaparlamentet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg