Faktaboks

Deborah Levy
Født
6. august 1959
Deborah Levy i 2016
Deborah Levy har flere ganger vært blant de fem som har vært nominert til kortlisten til Bookerprisen. Her i 2016 da hun ble nominert for romanen Hot Milk.
Deborah Levy i 2016
Av .

Deborah Levy er en prisbelønt britisk romanforfatter, poet og dramatiker. Hun debuterte som dramatiker med stykket Pax i 1981. Da hun slo igjennom, var det som romanforfatter, med Svømme hjem i 2012 og det selvbiografiske essayet Sånt jeg ikke vil vite i 2013. Levy har vært nominert til kortlisten til Bookerprisen flere ganger.

Bakgrunn

Levy ble født i Johannesburg i Sør-Afrika. Faren, Norman Levy, var historiker og medlem av ANC. I 1964 ble han satt under en såkalt «banning order» av staten og var fengslet i perioden fra Levy var fire til hun var ni år. Da han ble sluppet ut, flyttet familien til London i England. Levy studerte ved Dartington College of Arts hvor hun utdannet seg som dramatiker.

Forfatterskap

Debut som dramatiker

Levy debuterte som dramatiker med Pax i 1981 og forfattet flere teaterstykker, blant annet Clam (1985) og Heresies (1986), som hun skrev for Royal Shakespeare Company. Hun regisserte også flere oppsetninger.

I denne perioden publiserte hun novellesamlingen Ophelia and the Great Idea (1985) og diktsamlingen An Amorous Discourse in the Suburbs of Hell (1990).

Prosaforfatter

Hennes to første romaner, Beautiful Mutants (1987) og Swallowing Geography (1991), er relativt korte verk som gjerne leses som en sammenhengende fortelling. I 1994 kom The Unloved, som er en mordmysterie-roman, og i 1996 ga hun ut Billy & Girl. Til sammen regnes disse bøkene å utgjøre den tidlige fasen i Levys forfatterskap, og forfatteren selv har uttalt at hun regner dem som del av en overgangsfase mellom å skrive drama og romaner.

Gjennombrudd

Levys første gjennombrudd kom med Svømme hjem (originaltittel Swimming Home fra 2012, norsk utgave fra 2013) og Varm melk (originaltittel Hot Milk fra 2016,norsk utgave fra 2017), som begge ble kortlistet til Bookerprisen.

I førstnevnte bok møter vi en britisk middelklassefamilie som sammen med venner skal tilbringe sommeren i en liten landsby i Sør-Frankrike, men oppdager at huset de har leid, allerede er bebodd av en naken ung kvinne. Her tematiserer Levy det dypt menneskelige behovet for å høre hjemme og etablere et hjem samt den tilhørende angsten for hjemløshet. Dette er tema som hun i senere bøker særlig tar opp fra et feministisk perspektiv, og hun ser for eksempel nærmere på hvordan konseptet «hjem» tradisjonelt har fungert som en patriarkalsk tvangstrøye for kvinner.

Lignende tematiseringer finnes i Hot Milk, hvor særlig forholdet mellom mor og datter settes under lupen, med fokus på identitetsarbeid og kampen for å formulere sannheten om livsløpet og tilværelsen. I 2013 ga hun også ut novellesamlingen Black Vodka (And Other Stories) som ifølge The Times Literary Supplement sementerte statusen hennes som en av de mest spennende stemmene i britisk samtidslitteratur.

I 2019 kom romanen Mannen som så alt (originaltittel The Man Who Saw Everything, norsk utgave 2021), som også ble nominert til Man Booker-prisen. Denne romanen tar utgangspunkt i ulike eksistensnivå gjennom å binde det ikoniske plateomslaget til The Beatles' album Abbey Road sammen med fysiske steder, historiske hendelser og levd liv. Hun eksperimenterer med ulike fortellertekniske verktøy for å bryte opp i kronologi og linearitet. Hovedpersonen Saul Adler, som er historiker, kan forutse begivenheter som ikke ennå har funnet sted, og Levy leker også med leserens kronologiske forventningshorisont ved å flytte om på faktiske historiske hendelser.

August Blue ble publisert i 2023. I denne psykologiske romanen følger vi den berømte pianisten Elsa som opplever å bryte sammen på scenen, og deretter reiser mellom Hellas, Frankrike, England og Italia mens hun jakter på sin egen identitet, metaforisk representert i form av en dobbeltgjenger. Boken er strukturert som en serie vignetter som til sammen bringer adopterte Elsa nærmere sitt biologiske opphav og seg selv.

Selvbiografiske essayer

Deborah Levys store internasjonale gjennombrudd kom med de tre selvbiografiske essayene Things I Don't Want to Know (norsk oversettelse Sånt jeg ikke vil vite), The Cost of Living: A Working Autobiography (norsk oversettelse Livets omkostninger, utkommer 2022)og Real Estate, som ble utgitt på engelsk i henholdsvis 2013, 2018 og 2021. Disse verkene er delvis oppbygd kronologisk, men Levy eksperimenterer også her med teknikker som bryter opp i en lineær tidsforståelse, og gjør for eksempel bruk av repetisjon, looper, skisser og tableau.

I den første boken forteller Levy om sine tidlige barneår i Sør-Afrika og livet som ungdom og innvandrer i England, samtidig som vi får innblikk i sentrale episoder fra livet hennes som kvinne i førtiårene. I The Cost of Living tar hun for seg femtiårene, med utgangspunkt i livsvalget om å gå fra mannen og starte på ny. Den siste boken tar utgangspunkt i det tiåret som begynner med fylte seksti og tematiserer nok en gang hva det vil si å ha eller skape et hjem.

Things I Don't Want to Know tar utgangspunkt i Virginia Woolfs essay A Room of One's Own fra 1929 og George Orwells memoar Why I Write fra 1946og viser en forfatter som er på jakt etter sin egen stemme – både som menneske og forfatter. En annen viktig referanse i trilogien er videre Simone de Beauvoir og hennes tanker rundt kjønn og kvinneliv. Det mest sentrale og gjennomgripende temaet i Levys trilogi er femininitet, som hun i stor grad betrakter som en rolle skrevet av menn og spilt av kvinner.

Alle tre bøkene viser hvordan forfatteren prøver å tenke, skrive og leve seg ut av en slik falsk livsanskuelse og strekke seg mot noe nytt og ukjent. Levy tematiserer mange tradisjonelle utfordringer som kvinner må konfrontere, for eksempel hvordan å håndtere sitt eget raseri. Forfatteren selv omtaler verkene som «levende selvbiografier» og viser til at alle har utgangspunkt i et liv som fortsatt leves, og som fortsatt er i endring. På denne måten problematiserer Levy nok en gang en lineær tidsforståelse som ser på eksistensen som en bevegelse mot et stabilt og definert mål, og forfekter en oppfatning av væren som noe som både er stort og smått, endelig og i stadig endring, og som stadig må omdefineres og omtolkes slik at vi ikke bare går opp igjen gamle spor.

Utvalgte utgivelser

Drama

 • Levy Plays: 1 (samling av skuespill, 2000)

Lyrikk

 • An Amorous Discourse in the Suburbs of Hell (diktsamling, 1990)

Romaner

 • Beautiful Mutants (roman, 1989)
 • The Unloved (roman, 1994)
 • Billy & Girl (roman, 1996)
 • Swallowing Geography (roman, 1991)
 • Swimming Home (roman, 2011). Norsk utgave Svømme hjem, oversatt av Anne Cathrine Wollebæk
 • Hot Milk (roman, 2016). Norsk utgave Varm Melk, oversatt av Anne Cathrine Wollebæk
 • The Man Who Saw Everything (roman, 2019). Norsk utgave Mannen som så alt, oversatt av Anne Cahtrine Wollebæk
 • August Blue (roman, 2023)

Noveller

 • Ophelia and the Great Idea (novellesamling, 1985)
 • Black Vodka (and Other Stories) (novellesamling, 2013)

Sakprosa

 • Things I Don't Want to Know (selvbiografisk essay, 2013). Norsk utgave Sånt jeg ikke vil vite, oversatt av Anne Cathrine Wollebæk
 • The Cost of Living: A Working Autobiography (selvbiografisk essay, 2018)
 • Real Estate (selvbiografisk essay, 2021)

Utgitt på norsk

 • Hot Milk (2016). Varm melk. Oversatt av Anne Cathrine Wollebæk. Oslo: SolumBokvennen, 2017
 • Swimming Home (2011). Svømme hjem. Oversatt av Anne Cathrine Wollebæk. Oslo: SolumBokvennen, 2021
 • The Man Who Saw Everything (2019). Mannen som så alt. Oversatt av Anne Cathrine Wollebæk. Oslo: Solum Bokvennen, 2021
 • Things I Don't Want to Know (2013). Sånt jeg ikke vil vite. Oversatt av Anne Cathrine Wollebæk. Oslo: SolumBokvennen, 2021)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

 • Margalit, Ruth (2020). "When Reality Slips." The New York Review. 13.02.2020.
 • Clark, Alex (2014). "Deborah Levy: Beautiful Mutants, Swallowing Geography, The Unloved." The Guardian. 29.03.2014.
 • Schwartz, Alexandra. "In Coming-of-Middle-Stories, Adults Grow Up, Too." The New Yorker. 09.08.2021.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg