Femininitet, kvinnelighet, det å være feminin, er en samlebetegnelse på de egenskapene som regnes for å være kvinnelige. Man kan skille mellom feminin kjønnsidentifisering, som står for i hvor stor grad vedkommende opplever seg som jente eller kvinne, og feminin interesseorientering, i hvilken grad man aksepterer og opptrer innen rammen av det som regnes for kvinnelig, noe som vil variere sterkt mellom kulturer og over tidsaldre.

Faktaboks

Uttale
femininitˈet
Etymologi

fra latin femininus, avledet av femina 'kvinne'; jf. fransk féminin, tysk feminin

Kjønnsidentiteten etableres i tidlig barndom og antas å være stabil, mens interesseorienteringen vil kunne variere noe mer gjennom livsløpet. Femininitet og maskulinitet har vært forsøkt målt ved personlighets- og interessetester. Som for alle andre personlige egenskaper vil slik måling være usikker og avhengig av hvordan egenskapen er definert. Det typisk feminine kan defineres som følsomhet og evne til omsorg. Andre har definert femininitet som estetisk interesse og opptatthet av eget utseende. Imidlertid kan menn ha disse interessene uten derved å virke feminine. Oppfatningen av hva som er feminint vil til enhver tid være uløselig knyttet til hva som samtidig regnes som maskulint. En person som er like mye preget av det som regnes som feminine som av maskuline egenskaper og grunnholdninger, kalles androgyn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg