Faktaboks

Yousef Hadaoui

Yousef Mourad Hadaoui

Født
10. februar 1981, Nador, Marokko
Yousef Hadaoui mottok Oslo bys kunstnerpris for 2018

Yousef Hadaoui er en norsk komiker, programleder, samfunnsdebattant og skuespiller fra Bøler i Oslo. Han er best kjent for skjult kamera-sketsjer og satirisk humor om fordommer, kulturforskjeller, språk, integrering og religion.

Bakgrunn

Både moren og faren til Hadaoui er fra Marokko, faren kom til Norge 17. mai 1971 og lærte seg norsk ved å lese Donald-pocket.

Hadaoui kaller seg «berberen fra Bøler», og vokste opp i krysspresset mellom en hardere innvandringsdebatt og radikaliserte ungdommer i 1990-årene. Jevnaldrende ble både gjengmedlemmer og nynazister i Boot Boys, en av klasse- og fotballkameratene var Joe Erling Jahr, som ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen i 2001. Han har selv sagt at han var «sotrøret» som spilte fotball med «nazisvina», og mener «fotballen lærte meg å forstå følelsene mine», tittelen på en VG-kronikk i 2020.

Skjermkarriere

Hadaoui avbrøt spanskstudiene da han fikk sin første TV-jobb i 2010, som stuntreporter i Bård Tufte Johansen og Harald Eias StorbynattNRK, der spesielt ett innslag skapte bred oppmerksomhet. Hadaoui utga seg for å være programleder i TV-kanalen Al Arabiya, og fikk Martine Aurdal og Brita Møystad Engseth til å ta på seg hijab mens de ble intervjuet om kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

Hadaoui fortsatte med humorinnslag på Anne-Kat. Hærlands Anne-Kat (2013) på TVNorge og Linn og Ronnys tacoshow (2017) på NRK.

I 2014 startet han Svart humor, en YouTube-kanal og Facebook-side for sketsjer og skjult kamera-innslag som etter hvert hadde rundt 50 000 følgere på Facebook. Han ble spesielt kjent for sine mange intervjuer med melaninrike osloborgere på Grønland Torg. Svart humor ble også en NRK-serie, som gikk i to sesonger fra 2017 til 2018.

Han har dessuten vært programleder for NRK-programmer som Idrettsgallaen og Festen etter fasten, og hatt mindre skuespillerroller, som i TV-serien Meglerne (2014) og spillefilmen Wendyeffekten (2015). I 2007 ga han ut singelen «Mamacita» med Aylar Lie.

Pris og bok

Hadaoui mottok Oslo bys kunstnerpris for 2018, for å være en «forkjemper for samfunnskritisk satire som utfordrer norske medier ved å lage humor om fordommer og religion».

I 2019 kom selvbiografien Pappa elsker Fleksnes ... Mitt liv med svart humor, skrevet i samarbeid med journalist Kjartan Brügger Bjånesøy.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg