Johannesburg skyline av . CC BY 2.0

Johannesburg

Johannesburg. En del av byens forretningssentrum.

Johannesburg
Av /Trip ※.

Johannesburg er en by i nordøstlige Sør-Afrika, landets største by og hovedstad i provinsen Gauteng. Johannesburg inngår i by- og industriområdet Witwatersrand, og ligger 1750 meter over havet. Storbyområdet har 9 399 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon). På folkemunne kalles byen ofte eGoli, Jozi eller Jo'burg.

Faktaboks

Uttale
johˈannesburg
Også kjent som
zulu eGoli

Næringsliv

Byen er landets fremste handels- og finanssenter, og et knutepunkt for jernbane- og veitrafikken. Den internasjonale lufthavnen ligger nær Kempton Park, nordøst for byen. Byen er videre sentrum for gullfeltene i Witwatersrand, og er omgitt av svære gruveanlegg. Det finnes metall-, maskin-, tekstil- og kjemisk industri. Johannesburg er sete for flere universiteter, teknisk høyskole, universitetssykehus, institutt for medisinsk forskning samt en rekke museer, blant annet geologisk, etnologisk, militærhistorisk museum og jernbanemuseum. Byen har også zoologisk hage og planetarium.

Bybeskrivelse

De sentrale bydelene er meget regelmessig regulert, og hovedgaten Eloff Street er omkranset av monumentale offentlige bygninger og kontor- og forretningsgårder. Som et resultat av apartheidsystemet har de ulike befolkningsgruppene tradisjonelt bodd atskilt i egne boligområder, slik at de sentrale deler av Johannesburg stort sett har vært bebodd av hvite, mens svarte, fargede og asiater har vært henvist til egne boligbyer lenger unna sentrum. Etter opphevelsen av apartheid er en slik atskillelse ikke lenger lovbestemt, men bosetningsmønsteret er i stor grad opprettholdt. Den største og mest kjente av de svarte boligbyene er Soweto, som delvis ligger innenfor Johannesburgs grenser.

Johannesburg ble grunnlagt i 1886 som et resultat av funn av gull i området, og hadde allerede i 1900 mer enn 100 000 innbyggere. Storbyområdet Johannesburg heter fra 2000 eGoli (zulu: «Gullbyen»).

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg