Johannesburg skyline. Av . CC BY 2.0

Johannesburg

Johannesburg. En del av byens forretningssentrum.

Johannesburg
Av /Trip ※.

Artikkelstart

Johannesburg er den største byen i Sør-Afrika og hovedstad i provinsen Gauteng. Byen ligger på 1750 meter over havet. Den har 5,5 millioner innbyggere og grenser mot provinsens to andre millionbyer – Tshwane i nord og Ekuruhuleni i øst. På folkemunne kalles byen også eGoli («gullbyen»), Jozi eller Jo'burg.

Faktaboks

Uttale
johˈannesburg
Også kjent som
zulu eGoli

Økonomi og kultur

Johannesburg er landets økonomiske maktsentrum. Byen huser landets og kontinentets største bank- og finansselskaper og er bygget opp rundt de store gruverikdommene. Johannesburg er sete for landets høyeste rettsinstans, forfatningsdomstolen. Byen har flere universiteter og høyere utdanningsinstitusjoner og huser mange museer og minnesmerker. Byen er også kjent for et kreativt og mangfoldig kulturliv.

Bybeskrivelse

Johannesburg er by av kontraster. Den har et historisk bysentrum preget av monumentale offentlige bygninger og gruveselskapenes kontorpalasser, et moderne finanssentrum i nord, og store forsteder for rike og velstående. I Johannesburg finnes vi landets eldste (Alexandra) og største (Soweto) bydeler (townships) fra apartheid-tiden for afrikanske innbyggere. Samtidig er byen sentrum for innvandring, ikke bare fra landsbygda og andre deler av Sør-Afrika, men også fra nabostatene og andre deler av det afrikanske kontinentet. Johannesburg framstår som en svært kosmopolitisk by, og en by med ekstrem ulikhet mellom fattig og rik.

Historie

Johannesburg-området har spor etter bosetting over 500 000 år. Byen ble grunnlagt i 1886 som et resultat av funn av store gullforekomster i området. Allerede i 1900 den rakst voksende byen mer enn 100 000 innbyggere. Gruveselskapenes ledere, spesialisert arbeidskraft og håndverkere kom fra Europa, mens gruvearbeidere ble rekruttert fra hele det sørlige Afrika.

Demografi, sosiale forhold og politikk

80 prosent av befolkningen (2018) er svarte afrikanere, 10 prosent er hvite, 5 prosent er fargede og 5 prosent er asiater. 2,4 millioner lever under fattigdomsgrensen og 25 prosent lever i skur. De fleste av de som lever i skurene i over 200 «uformelle bosettinger» har tilgang på rent vann og strøm.

Partiet ANC har lenge dominert politikk og forvaltning i Johannesburg, men ved kommunevalget i 2016 mistet de sitt rene flertall og fikk 44,5 prosent av stemmene, mens Democratic Alliance fikk 38,4 prosent. Alle de andre store partiene gikk sammen om å velge Hermann Mashaba, en konservativ svart næringslivsleder fra Democratic Alliance, som ny ordfører. Koalisjonen gikk i oppløsning i 2019 og ANC i allianse med småpartier fikk igjen kontroll.

Ved valget i 2021 gikk ANC ytterligere sterkt tilbake og oppnådde 33,6 prosent. Democratic Alliance gikk også sterkt tilbake til 26,1 prosent. Hermann Mashaba hadde brutt ut av Democratic Alliance og fikk 16 prosernt med sitt nye ActionSA-parti. Economic Freedom Fighters fikk rundt 10 prosent både i 2016 og 2021. Den nye ordføreren ble valgt fra Democratic Alliance.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg