Cleng Peerson, født i Tysvær, var en norsk emigrant og kalte seg selv «den norske utvandrings far». På gravsteinen, som hans landsmenn i Texas reiste til hans minne, står det: «Cleng Peerson, den første norske emigrant til Amerika. Kom til Amerika i 1821».

Peerson ble sendt til Amerika av en gruppe kvekere i Stavanger og Rogaland for å undersøke forholdene der. Hans beretning var den direkte foranledning til at de såkalte sluppefolkene utvandret i 1825. Peerson hadde reist i forveien i 1824 og ordnet med kjøp av jord i den nordvestre delen av staten New York for sluppefolket. I 1835 førte han sine landsmenn til det neste nybygget, Fox River i Illinois, og senere vandret han videre til Missouri og derfra til Texas, hvor han oppholdt seg til sin død. En minnestein over Peerson ble i 1965 reist i hans hjembygd Tysvær.

Forfatteren Alfred Hauge har skrevet tre romaner om Peerson, hans reise til Amerika og sluppefolkets opplevelser i det nye landet: Hundevakt (1961), Landkjenning (1964) og Ankerfeste (1965); dessuten C. P. Møte med vandringsmannen. Biografisk skissebok (1983).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.