Cleng Peerson, født i Tysvær, var en norsk emigrant og kalte seg selv «den norske utvandrings far». På gravsteinen, som hans landsmenn i Texas reiste til hans minne, står det: «Cleng Peerson, den første norske emigrant til Amerika. Kom til Amerika i 1821».

Peerson ble sendt til Amerika av en gruppe kvekere i Stavanger og Rogaland for å undersøke forholdene der. Hans beretning var den direkte foranledning til at de såkalte sluppefolkene utvandret i 1825. Peerson hadde reist i forveien i 1824 og ordnet med kjøp av jord i den nordvestre delen av staten New York for sluppefolket. I 1835 førte han sine landsmenn til det neste nybygget, Fox River i Illinois, og senere vandret han videre til Missouri og derfra til Texas, hvor han oppholdt seg til sin død. En minnestein over Peerson ble i 1965 reist i hans hjembygd Tysvær.

Forfatteren Alfred Hauge har skrevet tre romaner om Peerson, hans reise til Amerika og sluppefolkets opplevelser i det nye landet: Hundevakt (1961), Landkjenning (1964) og Ankerfeste (1965); dessuten C. P. Møte med vandringsmannen. Biografisk skissebok (1983).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.