Varna

Fra Maria Himmelfart-katedralen. kjent som Theotokos-katedralen. Ferdigstilt 1886.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Varna er et populært feriemål.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Varna er en by i Bulgaria, ved Varnabukta i Svartehavet. Med 335 854 innbyggere (2017) er Varna landets tredje største by etter Sofia og Plovdiv.

Faktaboks

Uttale
vˈarna

Økonomi

Byens viktigste næringsvirksomheter er transport, handel og turisme. Varna har Bulgarias største og viktigste havn. Den ble åpnet i 1906, og ble i 1976 utvidet for blant annet containerskip. Store deler av Bulgarias maritime godstransport passerer gjennom havnen. I Varna er det flere skipsverft, samt maksin-, bomulls- og næringsmiddelindustri. I 2018 reiste mer enn to millioner passasjerer til eller fra Varna internasjonale flyplass, som ligger ti kilometer fra byens sentrum. Det er jernbaneforbindelse til Sofia, Bucuresti og Istanbul.

Kultur

I Varna er det romanske ruiner fra 2. til 6. århundre fvt. og et kloster i en hule fra middelalderen. Byen har fire universiteter for sjøfart, økonomi, teknikk og medisin. I byen er det et maritimt museum, et bymuseum og museer for blant annet etnografi og arkeologi. Den ortodokse katedralen, som er fra 1886, er sete for metropolitt.

Historie

Varna ble grunnlagt i tidlig middelalder, i nærheten av antikkens Odessos. På slutten av 1300-tallet ble byen erobret av tyrkerne. Her ble i 1444 en korsfarerhær under kong Vladislav 3 av Polen og ungarernes János Hunyadi beseiret av sultan Murat 2. På 1700- og 1800-tallet var Varna en av tyrkernes sterkeste festningsbyer ved Svartehavet, til den i 1878 kom under Bulgaria. I årene 1949–1956 het byen Stalin.

Ved Varna ligger det et gravfelt fra tiden rundt 3500 fvt. der det er gjort viktige funn av kobbergjenstander og smykker av gull.

Norge i Varna

Det er et honorært norsk konsulat i Varna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg