Plovdiv

Plovdiv.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Plovdiv er en by i Bulgaria, ved elven Maritsa, 135 km sørøst for Sofia. Byen har 345 213 innbyggere (2017). Gamlebyen er på tre høydedrag i øst, mens den nyere bydel er på en slette.

Faktaboks

Uttale
plˈovdiv

Næringsliv

Plovdiv er landets nest største by og et viktig økonomisk senter og samferdselsknutepunkt. Her er det store bedrifter innen blant annet telekommunikasjon og kjemisk industri, samt maskin- og næringsmiddelindstri. I Trakiya økonomiske sone utenfor byen er det i de senere årene årlig blitt investert mellom 70 og 130 millioner euro av bulgarske og utenlandske selskaper.

Kultur

Plovdiv er et regionalt kultursenter med en rekke museer, blant annet et arkeologisk museum som ble etablert i 1862. Hvert år er det flere internasjonale kulturarrangementer i byen. Sammen med Matera i Italia er Plovdiv europeisk kulturhovedstad i 2019.

Plovdiv er sete for åtte universiteter og høyskoler, samt en rekke forskningsinstitutter og teatre. I byen er det gamle bymurer, moskeer, katedral og flere kirker.

Histore

Plovdiv ble grunnlagt i 342 fvt. av Filip 2 av Makedonia under navnet Philippopolis. I romertiden ble byen hovedstad i den romerske provinsen Thrakia under navnet Trimontium. Under tyrkerne het byen Filibe og var i perioden 1878–1885 hovedstad i Øst-Rumelia. I 1970-årene ble et romersk amfiteater gravd ut i den gamle delen av byen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg