Bratislava av . Begrenset gjenbruk

Bratislava

Bratislava. Hlavne Nam-plassen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Renessanseborgen på en sentral høyde nær byens sentrum.
renessanseborgen
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Statue i Bratislava, i Laurinska ulica.
statue
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Bratislava er hovedstad i Slovakia og lokalisert der Karpatene og Alpene møtes ved Donau. Byen har 432 864 innbyggere (2019). Med forsteder har Bratislava 563 682 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
brˈatislava
Også kjent som
tysk Pressburg
ungarsk Pozsony
gresk Istropolis

Næringsliv og transport

I Bratislava finnes kjemisk, elektroteknisk, næringsmiddel- og annen industri, blant annet det store Slovnaft-raffineriet (petroleum). Turismen er også av stor betydning. Byen har rike idretts- og rekreasjonsmuligheter, blant annet ved mange kunstige innsjøer. I området rundt byen er det også en betydelig vindrue-dyrking og vin-produksjon, særlig av hvitviner. Byen er et jernbaneknutepunkt og har en internasjonal lufthavn og en viktig havn ved Donau.

Kultur og utdanning

Bratislava er Slovakias kultursentrum med flere teatre, stor opera- og ballettscene, symfoni- og kammerorkestre, nasjonalgalleri, mange museer og forskningssentra. Byen er vertskap for internasjonale musikk-, teater- og filmfestivaler, kunstbiennaler med mer. I Bratislava er landets største universitet, som ble grunnlagt i 1919. Teknisk høyskole, musikk- og handelshøyskole, kunst-, musikk- og teaterakademi ligger også i Bratislava. Byen har både et romersk-katolsk erkebispesete og luthersk bispesete.

Bybeskrivelse

Bybildet domineres av den nå velrestaurerte renessanseborgen på en høyde nær byens sentrum. I byens vestre utkant, over sammenløpet av elvene Donau og Morava, står ruinene av den gotiske Devín-borgen. Av severdigheter ellers kan nevnes den gotiske St. Martin-katedralen fra 1200-tallet, der de ungarske konger ble kronet i perioden da Budapest var under tyrkisk styre, det gamle rådhusets renessansebygg, flere barokkirker og palasser, det klassisistiske Primaspalasset, en del sezession-bygninger og annet.

Historikk

Bratislava ligger ved et viktig strategisk punkt, stedet har vært bebodd i flere tusen år og ble befestet blant annet av romerne. Den fikk byrettigheter i 1291. Byen var trespråklig (tysk, slovakisk, ungarsk) fra høymiddelalderen (mulig tidligere) til andre verdenskrig. Fram til 1918 var det tyske elementet sterkest, deretter fulgte stor innflytting fra den slovakiske landsbygda og byen ble nokså raskt slovakisert. I dag utgjør slovakene en klar majoritet, men det finnes også ungarere, tyskere, sigøynere, kroater, tsjekkere og jøder blant befolkningen.

I perioden 1536–1784 var Bratislava Ungarns hovedstad og til 1848 sete for den ungarske riksdag. På slutten av 1700-tallet og i første halvdel av 1800-talletvar byen sentrum for den slovakiske nasjonale oppvåkning. Først nyttårsaften 1918 ankom de tsjekkoslovakiske styrker byen, som fra 1919 ble slovakenes hovedstad innen Tsjekkoslovakia. I perioden 1939-1945 var Bratislava hovedstad for en nominelt selvstendig slovakiske republikk. Da Tsjekkoslovakia fra 1. januar 1969 ble omdannet til en føderasjon, ble Bratislava hovedstad for den slovakiske delstaten. 1. januar 1993 ble byen hovedstad i den uavhengige slovakiske republikk og sete for landets president, parlament og regjering.

Kommunikasjon

Bratislava ble i januar 1914 forbundet med Wien ved trikk/forstadsbane sør for Donau. Denne banen ble ødelagt i sluttfasen av andre verdenskrig. Gjennom den kalde krigen var Bratislava og Wien forbundet med jernbane over Marchegg nord for Donau. Den nye og raskere hovedforbindelsen sør for Donau, over Petrzalka og Kittsee, ble åpnet på 2000-tallet. Etter Slovakias selvstendighet i 1993 ble det satset stort på motorveiforbindelser innad i Slovakia. Motorveien sørover mot Budapest kom imidlertid ikke på plass før etter årtusenskiftet. Først i november 2007 ble det mulig å kjøre motorvei de 60 kilometrene mellom Bratislava og Wien.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg