Slovakia strekker seg cirka 400 km i øst–vestlig retning. Fjell utgjør store deler av den nordlige og sentrale delen av landet.

Den største fjellkjeden er Karpatene. Fjelltoppen Gerlachovský štit i Høye Tatra fjelkjeden i nord er med sine 2655 moh. den høyeste i Karpatene og i Slovakia. Andre viktige fjell er Fatrafjellene og Slovenské rudohorie (De slovakiske malmfjellene) i det sentrale delen av landet, Biele Karpaty (De hvite Karpatene) og Malé Karpaty (De små Karpatene) i vest, Bukovské Vrchy (Bøkefjellene) og Vihorlat i øst. Fjellenes høyde avtar gradvis i sørlig retning. Skog dekker 40,2 prosent av landets areal.

I sørvest og sørøst åpner landskapet seg for den fruktbare Donau–Tisza-sletta. I tillegg til Donau er de viktigste elvene Váh, Nitra, Hron, Ipel, Hornád, Slaná og Bodrog mot sør og Poprad mot nord. De tallrike elvene har skapt dalfører som gir gunstige forhold for bosetning og kommunikasjon.

Elvene Donau og Ipel utgjør en naturlig grense mot Ungarn i sørvest og sør. Mange mineralvannskilder som benyttes på kurbadbehandling, benyttes også og som drikkevann.

I Slovakia er det ni nasjonalparker som utgjør 6,5 prosent av landets areal.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.