Slovakia
Slovakia. Av . Begrenset gjenbruk

Slovakias geografi

Slovakia

Tatra er den høyeste del av Karpatene, og har på grunn av sin vakre natur stor turisttrafikk. Til venstre i bildet er et parti fra Høye Tatra.

Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Slovakia

Landskap øst for Tatra. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Slovakia strekker seg rundt 400 kilometer i øst–vestlig retning. Fjell utgjør store deler av den nordlige og sentrale delen av landet.

Fjell

Den største fjellkjeden er Karpatene. Fjelltoppen Gerlachovský štit i Høye Tatra i nord er med sine 2655 meter over havet den høyeste i Karpatene og i Slovakia. Andre viktige fjell er Fatrafjellene og Slovenské rudohorie (De slovakiske malmfjellene) i den sentrale delen av landet, Biele Karpaty (De hvite Karpatene) og Malé Karpaty (De små Karpatene) i vest, Bukovské Vrchy (Bøkefjellene) og Vihorlat i øst. Fjellenes høyde avtar gradvis i sørlig retning. Skog dekker 40,35 prosent av landets areal (2016). Staten eier 40 prosent av skogsarealet.

Sletter og dalfører

I sørvest og sørøst åpner landskapet seg for den fruktbare Donau–Tisza-sletta. I tillegg til Donau er de viktigste elvene Váh, Nitra, Hron, Ipel, Hornád, Slaná og Bodrog mot sør og Poprad mot nord. De tallrike elvene har skapt dalfører som gir gunstige forhold for bosetning og kommunikasjon.

Elvene Donau og Ipel utgjør en naturlig grense mot Ungarn i sørvest og sør. Mange mineralvannskilder som benyttes på kurbadbehandling, benyttes også som drikkevann.

I Slovakia er det ni nasjonalparker som utgjør 6,5 prosent av landets areal.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg