Kulturminner i norsk kraftproduksjon

Kulturminner i norsk kraftproduksjon, KINK, var et samarbeidsprosjekt mellom Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Energi Norge, Statkraft, Norsk Hydro og  Riksantikvaren, som hadde som formål å fremskaffe og systematisere informasjon og dokumentasjon om norske vannkraftverk som, hver på sin måte, er kulturhistorisk verdifulle (kulturminner) i nasjonalt perspektiv, og som er representative for historiske faser i vannkraftutbyggingen.

Prosjektet skulle bidra til en større historisk bevissthet om våre kraftverk, og gi økt forutsigbarhet i forvaltningen av kraftverkene, noe som vil være nyttig når planer og søknader om endringer for eksisterende kraftverk skal utarbeides, behandles og avgjøres.

Her i Store norske leksikon finnes omtale av alle større kraftverk som er bygget i Norge siden vannkraftutbyggingen tok til mot slutten av 1800-tallet. Nedenfor finnes lenker til de verkene som i henhold til KINK-prosjektet er vurdert til å være bevaringsverdige kulturminner. 

For de som vil vite mer anbefales boken Kulturminner i norsk kraftproduksjon, utgitt av Norges vassdrags- og energidirektorat i 2006. I denne finnes en bred omtale av alle sider av norsk vannkraftutbygging som er behandlet i prosjektet; utbygging, forvaltning, arkitektur, historikk, teknisk utførelse osv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.