Pakistans geografi

Fairy Meadows ligger i nærheten av en av Nanga Parbats baseleirer og befinner seg i Diamer-distriktet i Gilgit-Baltistan. Siden 1995 er området nasjonalpark.
Lansdowne Bridge, bygd mellom 1885 og 1889, krysser elven Indus og forbinder byene Sukkur og Rohri i Sindh-provinsen.

Artikkelstart

Pakistan er et fjellrikt land med mange høye fjell. Landets høyeste topp, K2, som er 8616 meter over havet, ligger lengst i nordøst, i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir, i Himalayas utløper Karakorum. I Hindu Kush, lengst i nord, ligger Pakistans høyeste fjell utenfor Kashmir, Tirich Mir (7708 meter over havet). Hele 8 av verdens 20 høyeste fjell ligger innenfor Pakistans grenser.

Elven Indus renner inn i landet fra sørøst (den indisk-kontrollerte delen av Kashmir), renner først mot nordvest, for så å bøye av og renne mot sørvest og sørover. Indus danner, sammen med en rekke bielver, blant annet Jhelum, Chenab, Ravi og Sutlej, den brede Indussletta. Denne sletta er et senkningsområde mellom den gamle landplaten i sørøst og de unge foldefjellene i nordvest. Indussletta, som fyller en tredjedel av landets areal, er oppfylt av hav- og elveavsetninger. Lengst i sør munner Indus ut med et stort delta i Arabiahavet.

I sørøst, mot grensen til India, ligger Tharørkenen. I sørvest er Balutsjistan, som er et høyland gjennomskåret av fjellkjeder med tørre, avløpsløse bekker. I nordvest, langs grensen mot Afghanistan, ligger ville og uveisomme fjellstrøk der samferdsel bare er mulig i trange pass, blant annet Khyberpasset.

Naturkatastrofer

Pakistan ble rammet av flom i 2010 og Sindh-provinsen også i 2011. Pakistan har vært rammet av en rekke jordskjelv. Det kraftigste var 28. november 1945 med en styrke på 8,1 på Richters skala.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg