Faktaboks

Salvador

São Salvador da Bahia de Todos os Santos, «den hellige frelseren av alle helgenenes bukt».

Uttale
salvadˈor
Salvador de Bahia, Brasil
Salvadors historiske sentrum står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Salvador er en havneby i Brasil og hovedstad i delstaten Bahia. Byen ligger ved innløpet til bukta Baía de Todos os Santos, 1300 kilometer nord for Rio de Janeiro. Salvador har status som nasjonal metropol, og er et viktig regionalt senter i Nordøst-Brasil. Byen har 2 920 300 innbyggere (IBGE, 2015).

Næringsliv

Elevador Lacerda, Salvador
Lacerda-heisen forbinder den nedre delen av byen (Cidade Baixa) med den øvre (Cidade Alta).
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Salvador er et samferdsels- og handelssenter med foredling av jordbruksvarer, tobakk-, tekstil- og kjemisk industri, keramikk- og bilproduksjon og skipsverft. Havnen er en av Brasils mest moderne. Med sin rike kulturarv og sine sandstrender tiltrekker Salvador enorme mengder turister fra det sørlige Brasil. Byen er også landets tredje største mål for utenlandske turister etter Rio de Janeiro og São Paulo. Hvert år arrangeres karneval som i prestisje likestilles med karnevalet i Rio de Janeiro. Byen har statsuniversitet og katolsk universitet, begge grunnlagt 1946, og erkebispesete.

Historie

Salvador ble grunnlagt i 1549 og var Brasils hovedstad frem til 1763. Byen bærer preg av sin historie, som er en blanding av portugisisk, afrikansk og indiansk kultur. Den tradisjonelle byen er delt i to med en nedre og en øvre del. De to delene er forbundet med hverandre med en 72 meter høy vertikal heis, Elevador Lacerda, bygd i 1873. I den øvre delen finnes blant annet det fargerike historiske boligstrøket Pelourinho. Byen har ellers mange renessansebygninger. I 1985 ble Salvador satt på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg