Salvador

Salvador, by i Brasil, hovedstad i delstaten Bahia. Byen ligger ved innløpet til bukta Baía de Todos os Santos, 1300 km nord for Rio de Janeiro. Salvador har status som nasjonal metropol, og er et viktig regionalt senter i Nordøst-Brasil. Storbyområdet har 3 583 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
salvadˈor

Næringsliv

Salvador er et samferdsels- og handelssenter med foredling av jordbruksvarer, tobakk-, tekstil- og kjemisk industri, keramikk- og bilproduksjon, skipsverft m.m. Havnen er en av Brasils mest moderne. Med sin rike kulturarv og sine sandstrender tiltrekker Salvador enorme mengder turister fra det sørlige Brasil. Byen er også landets tredje største mål for utenlandske turister etter Rio de Janeiro og São Paulo. Hvert år arrangeres karneval som i prestisje likestilles med karnevalet i Rio de Janeiro. Statsuniversitet og katolsk universitet, begge grunnlagt 1946, erkebispesete.

Historie

Salvador ble grunnlagt i 1549 og var Brasils hovedstad frem til 1763. Byen bærer preg av sin historie, som er en blanding av portugisisk, afrikansk og indiansk kultur. Den tradisjonelle byen er delt i to med en nedre og en øvre del. De to delene er forbundet med hverandre med en 72 m høy vertikal heis, Elevador Lacerda, bygd i 1873. I den øvre delen finnes blant annet det fargerike historiske boligstrøket Pelourinho. Byen har ellers mange renessansebygninger. I 1985 ble Salvador satt på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Byens fulle navn er São Salvador de Baía de Todos os Santos, «den hellige frelseren av alle helgenenes bukt».

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg