Piauí

Piauí, delstat i Brasil, nordvest i regionen Nordøst, grenser i vest til Maranhão, i øst til Ceará og Pernambuco og i sør til Bahia, med en 66 km lang kyst til Atlanterhavet i nord; 252 378 km2 (i tillegg kommer et omstridt område på 2977 km2 på grensen til Ceará) med 3 029 900 innb. (2007). Hovedstad: Teresina.

Faktaboks

uttale:
piauˈí
også kjent som:
tidl. Piauhy

Natur

Piauí omfatter i hovedsak det østlige nedbørsfeltet til Rio Parnaíba, som i vest danner grensen mot Maranhão. Innenfor den korte kystlinjen ligger en sumpig og sandig kystslette som gradvis går over i det brasilianske sentralplatået (Planalto Brasileiro). Klimaet er for det meste varmt og tørt, særlig i de østlige og sørlige delene som er en del av Sertão-området. Den vestligste delen hører til overgangssonen Meio-norte mellom den tørre Nordøst-regionen og den fuktigere Amazonas-regionen (Amazônia). Vegetasjonen preges av busksteppe i Sertão-området og babuçu-palmer i Meio-norte.

Befolkning

Befolkning er gjennomgående fattig og preges av store sosiale problemer som forverres i de lange tørkeperiodene. 63 % er bosatt i byer (2005). De største byer (2007) er: hovedstaden Teresina (737 100 innb.) og Parnaíba (133 000). Piauí har landets nest høyeste analfabetismerate. Blant husholdningene mangler 1/3 innlagt vann, mens ca. halvparten mangler avløp.

Næringsliv

Med et BNP per innb. som ligger under 1/3 av det nasjonale, er Piauí en av Brasils fattigste delstater. I elvedalene dyrkes ris, mais, maniok, sukkerrør og soya. Piauí er en av landets største produsenter av cashewnøtter. Fra naturen høstes voks, babassunøtter, buriti og kokosnøtter. Det holdes store bølinger av geiter og får. Birøkting er vekstnæring. Siden 1990-årene har entreprenører fra sør anlagt store soyaplantasjer, hvilket har bidratt til avskoging. Industrien er beskjeden, konsentrert til Teresina, Parnaíba, Picos og Floriano, og omfatter kun bearbeiding av jordbruksprodukter, kjemisk industri og tekstilindustri.

Nasjonalparken Serra da Capivara står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv grunnet sine mange grottemalerier som antas å være 25 000 år gamle.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg