candomblé

Artikkelstart

Candomblé er en afrobrasiliansk religiøs tradisjon. Det er en synkretistisk religion hvor elementer fra indiansk og yorubareligion fra Vest-afrika har smeltet sammen med katolisismen. Candomblé, som bygger på mange av de samme religiøse forestillingene som cubansk santería, er mest utbredt i delstaten Bahia i den nordøstlige delen av Brasil. I dag er candomblé anerkjent som religiøs tradisjon, og turistindustrien presenterer den som fargerik folklore.

Ifølge troen har alle mennesker en særskilt ånd som preger ens personlighet og væremåte. Ånden må pleies ved hjelp av magi, og hensikten er å gjøre livet til den enkelte bedre her og nå. Candomblé har mange tilhengere blant de fattige.

Seremoniene finner sted i religiøse sentre, terreiros, og ledes ofte av kvinner. De religiøse lederne er i besittelse av en ånd som de oppnår kontakt med gjennom transer. Seanser med rytmisk musikk og dans preger seremoniene, som er åpne for alle. Derimot er ritualer og ofringer, som skal opprette forbindelse med navngitte ånder forut for seremoniene, forbeholdt de religiøse lederne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg