Tocantins - delstat i Brasil

Tocantins, delstat i Brasil, i innlandet, tilhører Nord-regionen, grenser til Goiás i sør, Bahia og Piauí i øst, Maranhão i nordøst, og til Pará og Mato Grosso i vest; 278 421 km2 med 1 248 100 innb. (2007). Tocantins ble skilt ut fra Goiás som egen delstat 1988. Hovedstad: Palmas.

Faktaboks

Uttale
-tˈĩs

Natur

Savannevegetasjon i sørøst går gradvis over til regnskog i nord. Området dreneres av Rio Tocantins, og i vest Rio Araguaia. I sørvest splitter Rio Araguaiaseg i to løp og danner en av verdens største elveøyer Ilha do Bananal (20 000 km2). Høyeste punkt er Serra Trairas i sørøst, 1340 moh.

Befolkningen

Består av etterkommere etter portugisere, lykkejegere fra São Paulo (bandeirantes), afrikanske slaver, indianere og migranter fra Nordøst-Brasil, som i stor grad har blandet seg med hverandre. I 1991 bodde 58 % i byene, som er under rask vekst. De største (med innb. 2007) er: hovedstaden Palmas (175 600), Araguaína (109 500) og Gurupi (69 500). Tocantins har store sosiale problemer med til dels svært dårlige levekårsindikatorer. Gjennom 1990-årene var det alvorlige konflikter mellom få, men store landeiere og store grupper landløse bønder; særlig i regionen Bico do Papagaio i nord.

Næringsliv

Viktigste næringsveier er jordbruk og storfeoppdrett. Det dyrkes sukkerrør, maniok, mais, ris og bønner. Foruten storfe holdes også store besetninger av hester og griser samt geiter og sauer. Det brytes kalk og gull. Viktigste industrier er bygningsindustri og industri relatert til utnyttelsen av råvarene som produksjon av fødevarer, trevarer og møbler. De store elvene tiltrekker seg fiskere og noe turisme. Tocantins har ingen jernbane, men hovedveien Brasília–Belém knytter delstaten til både det nordlige og det sørlige Brasil.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg