Tocantins, delstat i Brasil, i innlandet, tilhører Nord-regionen, grenser til Goiás i sør, Bahia og Piauí i øst, Maranhão i nordøst, og til Pará og Mato Grosso i vest; 278 421 km2 med 1 248 100 innb. (2007). Tocantins ble skilt ut fra Goiás som egen delstat 1988. Hovedstad: Palmas.

Savannevegetasjon i sørøst går gradvis over til regnskog i nord. Området dreneres av Rio Tocantins, og i vest Rio Araguaia. I sørvest splitter Rio Araguaiaseg i to løp og danner en av verdens største elveøyer Ilha do Bananal (20 000 km2). Høyeste punkt er Serra Trairas i sørøst, 1340 moh.

Består av etterkommere etter portugisere, lykkejegere fra São Paulo (bandeirantes), afrikanske slaver, indianere og migranter fra Nordøst-Brasil, som i stor grad har blandet seg med hverandre. I 1991 bodde 58 % i byene, som er under rask vekst. De største (med innb. 2007) er: hovedstaden Palmas (175 600), Araguaína (109 500) og Gurupi (69 500). Tocantins har store sosiale problemer med til dels svært dårlige levekårsindikatorer. Gjennom 1990-årene var det alvorlige konflikter mellom få, men store landeiere og store grupper landløse bønder; særlig i regionen Bico do Papagaio i nord.

Viktigste næringsveier er jordbruk og storfeoppdrett. Det dyrkes sukkerrør, maniok, mais, ris og bønner. Foruten storfe holdes også store besetninger av hester og griser samt geiter og sauer. Det brytes kalk og gull. Viktigste industrier er bygningsindustri og industri relatert til utnyttelsen av råvarene som produksjon av fødevarer, trevarer og møbler. De store elvene tiltrekker seg fiskere og noe turisme. Tocantins har ingen jernbane, men hovedveien Brasília–Belém knytter delstaten til både det nordlige og det sørlige Brasil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.