Faktaboks

Uttale
tåkantˈĩs

Tocantins er en delstat i innlandet i Brasil, tilhørende Nord-regionen. Delstaten grenser til Goiás i sør, Bahia og Piauí i øst, Maranhão i nordøst, og til Pará og Mato Grosso i vest. Den omfatter et areal på 278 421 km2 og har 1 590 248 innbyggere (IBGE, estimat for 2020). Tocantins ble skilt ut fra Goiás som egen delstat i 1988, og er den nyeste av Brasils delstater. Hovedstad og største by er Palmas.

Natur

Savannevegetasjon i sørøst går gradvis over til regnskog i nord. Området dreneres av elven Tocantins, og i vest av elven Araguaia. I sørvest splitter Araguaia seg i to løp og danner verdens største elveøy: Bananaløya (20 000 km2), som omfattes av Araguaia nasjonalpark. Delstatens høyeste punkt er Serra Trairas i sørøst, 1340 meter over havet.

Befolkningen

Befolkningen består av etterkommere etter portugisere, lykkejegere fra São Paulo (bandeirantes), afrikanske slaver, urfolk og migranter fra Nordøst-Brasil, som i stor grad har blandet seg med hverandre. Om lag 72 prosent av befolkningen bor i byområder, som er under rask vekst. Tocantins er likevel en av de tynnest befolkede delstatene i Brasil. De største bysamfunnene er hovedstaden Palmas, Araguaína og Gurupi. Levekårsindikatorene anses som gode. Gjennom 1990-årene var det alvorlige konflikter mellom få, men store landeiere og store grupper landløse bønder; særlig i regionen Bico do Papagaio i nord.

Næringsliv

Økonomien er basert på handel, jordbruk og storfeoppdrett. Det dyrkes sukkerrør, maniok, soyabønner, ris, vannmelon og ananas. Foruten storfe holdes også store besetninger av hester og griser, geiter og sauer. Skatteinsentiver og en ekspansjonistisk handelspolitikk har gjort Tocantins attraktiv for investeringer. Mineralressursene omfatter kalkstein, tinn og gips. Viktigste industrier er bygningsindustri, vannkraft fra elven Tocantins og industri relatert til utnyttelsen av råvarene (fødevarer, trevarer og møbler). De store elvene tiltrekker seg fiskere og noe turisme. Tocantins har ingen jernbane, men hovedveien Brasília–Belém knytter delstaten til både det nordlige og det sørlige Brasil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg