Gresk-romersk basilika
Aspendos basilika i Antalya.
Gresk-romersk basilika
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Attaleia var en oldtidsby i Pamfylia, i Lilleasia (dagens Tyrkia). Den lå der vi i dag finner turistbyen Antalya. Området er fruktbart og har gode havner, noe som tidlig førte til opprettelsen av flere bysamfunn. Attaleia ble ifølge tradisjonen grunnlagt av kong Attalos 2. fra Pergamon i 159 eller 158 fvt. og fikk navn etter ham. I første århundre av vår tidsregning var Attaleia en viktig havn, og man antar at Paulus stoppet der på en av sine reiser (Apostlenes gjerninger 14,25.).

Faktaboks

Uttale
attalˈeia
Også kjent som

Antalya, Attalia, Satalia

Historien

Pamfylia var bebodd av mykenske grekere allerede på 1100-tallet fvt., og fra 600-tallet fvt. av joniske grekere. Området lå avvekslende under både Lydia og Perserriket. I 334 ble byene i området erobret av Aleksander den store, og i 133 fvt. av romerne. I bysantisk tid (fra 400-tallet) var Attaleia et viktig kristent sentrum, og på 1000-tallet et viktig ortodokst bispesete.

På 1000-tallet evt. ble hele Lilleasia etter hvert underlagt de tyrkiske seldsjukkene, men Lilleasias kyst ble likevel brukt som mellomstasjon under korstogene. Etter korstogene ble byen lagt under tempelridderne og pavestolen i Roma, men ble inntatt av seldsjukene i 1207. Fra 1400-tallet, etter opprettelsen av Det osmanske riket, var byen under tyrkisk herredømme helt frem til etter første verdenskrig. Attaleia var på den tiden kun en liten by.

Byen, som nå heter Antalya, ble en del av Republikken Tyrkia i 1923 og er i dag en av Tyrkias viktigste turistbyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

Aττάλεια bør vel transkriberes Attália?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg