Eggedal kirke
«Mannen med katten», skulptur av Nils Aas

Eggedal er et dalføre og sogn i Sigdal kommune, i Buskerud fylke, som ligger mellom Numedalsfjellene i vest og Norefjell i øst. Dalføret strekker seg mot nordvest fra fjellet Andersnatten, og grenser i nord til Flå i Hallingdal. Elven som renner gjennom Eggedalen, heter Eggedøla, ovenfor kirken heter den Haglebuelva. Den faller ut i Solevatn (170 meter over havet); avløpet herfra (til Soneren) heter Storelva. Mellom Soneren og Drammenselva heter elva Simoa.

Eggedal har fast bosetning opp til Solevatn ca. 700 meter over havet, og har 1 370 innbyggere (2021). Fylkesvei 287 går fra Åmot i Modum til Eggedal, fylkesvei 211 videre til Bromma (Børtnes) i Hallingdal over Haglebu. Et stykke nord for Solevatn ligger Eggedal tettbebyggelse, som lokalt også kalles Kirkebygda.

Foruten skogbruk og jordbruk har Eggedal flere sagbruk og en betydelig trevareindustri (produksjon av innredninger) og noe maskinindustri. Eggedal har en livlig turisttrafikk med turistheim, fjellstue og mange hytter ved Haglebu i nord. Tempelseter nordøst for tettstedet Eggedal er et viktig utgangspunkt for turer til Norefjell.

Eggedal kirke er en langkirke i tre fra 1878 og har utskåret inventar i barokkstil fra kirken som lå der før. På Hagan over kirken ligger maleren Christian Skredsvigs hjem. I Eggedal står bronseskulpturen «Mannen med katten», laget av Nils Aas etter Skredsvigs maleri «Idyll».

Eggedal har også severdige gamle hus og en samling av gamle bruksgjenstander, Tveitensamlingene.

Navnet

Navnet Eggedal er sammensatt med genitiv flertall av egg, 'fjellkam, jordrygg', og sikter til landskapet ved Eggedal kirke, som har bratte berg og fjellkoller.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skatvedt, Thormod & Andreas Mørch: Sigdal og Eggedal, 1914–65, 5 b.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg