Eggedal, dalføre og sogn i Sigdal kommune, Buskerud, ligger mellom Numedalsfjellene i vest og Norefjell i øst, strekker seg mot nordvest fra fjellet Andersnatten, og grenser i nord til Flå i Hallingdal. Elven som renner gjennom Eggedalen, heter Eggedøla, ovenfor kirken heter den Haglebuelva. Den faller ut i Solevatn (170 moh.); avløpet herfra (til Soneren) heter Storelva. Mellom Soneren og Drammenselva heter elva Simoa.

Eggedal har fast bosetning opp til Solevatn ca. 700 moh., samlet folketall 1082 (2014). Fv. 287 går fra Åmot i Modum til Eggedal, Fv. 211 videre til Bromma (Børtnes) i Hallingdal over Haglebu. Et stykke nord for Solevatn ligger Eggedal tettbebyggelse.

Foruten skogbruk og jordbruk har Eggedal flere sagbruk og en betydelig trevareindustri (produksjon av innredninger) og noe maskinindustri. Eggedal har en livlig turisttrafikk med turistheim, fjellstue og mange hytter ved Haglebu i nord. Tempelseter nordøst for kirkebygda er et viktig utgangspunkt for turer til Norefjell.

På Hagan over Eggedal kirke ligger maleren Christian Skredsvigs hjem. Eggedal har også severdige gamle hus og en samling av gamle bruksgjenstander (Tveitensamlingene).

Navnet er sammensatt med genitiv flertall av egg, 'fjellkam, jordrygg', og sikter til landskapet ved Eggedal kirke, som har bratte berg og fjellkoller.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.