Eggedal

Madonnaen med barnet sitter på toppen av Bjønneskortenatten og ser utover Trillemarka. Madonnaskulpturen ble reist etter ønske av Anne Margrethe Bugge som ga sin skogeiendom til Sigdal kommune i 1989. Skulpturen er laget av billedhugger Turid Angell Eng. Den ble avduket 20. juni 2009, og vislet av Janusz Fure. Fra parkeringsplassen på Frøvollseter er det godt tilrettelagt med steinlagt sti opp til Madonnaen.

Madonnaskulpturen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Eggedal er et dalføre og sogn i Sigdal kommune, Viken, som ligger mellom Numedalsfjellene i vest og Norefjell i øst. Dalføret strekker seg mot nordvest fra fjellet Andersnatten, og grenser i nord til Flå i Hallingdal. Elven som renner gjennom Eggedalen, heter Eggedøla, ovenfor kirken heter den Haglebuelva. Den faller ut i Solevatn (170 meter over havet); avløpet herfra (til Soneren) heter Storelva. Mellom Soneren og Drammenselva heter elva Simoa.

Eggedal har fast bosetning opp til Solevatn ca. 700 meter over havet, og har 1082 innbyggere (2014). Fylkesvei 287 går fra Åmot i Modum til Eggedal, fylkesvei 211 videre til Bromma (Børtnes) i Hallingdal over Haglebu. Et stykke nord for Solevatn ligger Eggedal tettbebyggelse.

Foruten skogbruk og jordbruk har Eggedal flere sagbruk og en betydelig trevareindustri (produksjon av innredninger) og noe maskinindustri. Eggedal har en livlig turisttrafikk med turistheim, fjellstue og mange hytter ved Haglebu i nord. Tempelseter nordøst for kirkebygda er et viktig utgangspunkt for turer til Norefjell.

På Hagan over Eggedal kirke ligger maleren Christian Skredsvigs hjem. Eggedal har også severdige gamle hus og en samling av gamle bruksgjenstander (Tveitensamlingene).

Navnet Eggedal er sammensatt med genitiv flertall av egg, 'fjellkam, jordrygg', og sikter til landskapet ved Eggedal kirke, som har bratte berg og fjellkoller.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Skatvedt, Thormod & Andreas Mørch: Sigdal og Eggedal, 1914–65, 5 b., Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg