Øyvind Holen, norsk journalist, tegneserieskaper og forfatter. I 2012 ble han sammen med Mikael Noguchi tildelt Sproingprisen i kategorien «beste norske tegneserie» for tegneseriedebuten Drabant. De to fikk i 2009 fagbokprisen i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur for Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing.

Tegneseriedebuten til Holen og Noguchi fikk svært gode kritikker. Både Holens fortellerteknikk og Noguchis evne til å knytte 90-tallets Groruddalen sammen med både amerikanske og japanske tegnestiler ble trukket frem. Serien ble oversatt til dansk i 2013, sammen med duoens to hiphopbøker, og til spansk i 2017.

Før han debuterte som tegneserieforfatter hadde han skrevet flere bøker om hiphop, to av disse med barn og ungdom som målgruppe. Som journalist for en rekke norske og skandinaviske aviser og tidsskrifter har Holen vært en viktig formidler og kritiker, særlig av hiphop og tegneserier. Holens blogg samler en stor mengde artikler om disse og andre temaer, med hovedvekt på populærkultur.

I Groruddalen: En reiseskildring (2005, ny utgave 2016) gav han en kulturhistorisk skildring av dalen og drabantbyene i den. Holen kommer selv fra Lindeberg i Groruddalen. Temaene sakprosaproduksjonen hans tar opp, som hiphop, graffiti og drabantbyen som sted og tilstand, er også sentrale i tegneserien Drabant

Samme år som han debuterte som tegneserieskaper ga han også ut Donald-landet, en bok som fra ulike vinkler nærmer seg påvirkningskraften bladet og figuren Donald Duck har hatt i det norske samfunnet. Illustrasjonene er ved tegneserieskaperen Tore Strand Olsen.

Holen har i mange år vært en av Norges viktigste stemmer innenfor journalistikk om tegneserier og hiphop, senest som journalist blant annet i D2, Dagens Næringslivs fredagsbilag, og på sin egen blogg. Han har også selv vært medlem av Sproingprisens nominasjonskomité, frem til 2007. 

I 2014 kom boken Jævla bra byline ut. Boken er et resultat av Facebook-siden med samme navn, der Holen har samlet særegne bylines under undertittelen «En hyllest til selvopptatte journalister».

I Tegneseriens historie (2015) skisserer han tegneseriens mangesidige fortellerkunst. Boken er lettlest og rettet mot lesere i alle aldre, og fortalt som tegneserie, illustrert av Tore Strand Olsen.

  • Tegneserienes historie, Cappelen Damm, Oslo, 2015.
  • Jævla bra byline, Falck forlag, Oslo, 2014.
  • Drabant vol. 2 , Cappelen Damm, Oslo, 2014.
  • Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge, Vigmostad & Bjørke, Bergen, 2012.
  • Drabant , Cappelen Damm, Oslo, 2012. Oversatt til dansk (2013) og spansk (2017).
  • Faktaløve: Hiphop, Cappelen Damm, Oslo, 2010.  Oversatt til dansk (2013).
  • Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing , Cappelen Damm, Oslo, 2009. Oversatt til dansk (2013).
  • Groruddalen: En reiseskildring, Cappelen, Oslo, 2005. (Ny utgave Cappelen Damm, 2016).
  • Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap, Spartacus forlag, Oslo, 2004.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.