Faktaboks

Øyvind Holen
Født
4. januar 1973
Øyvind Holen
Øyvind Holen
Øyvind Holen
Av .

Øyvind Holen er en norsk journalist, tegneserieskaper og sakprosaforfatter fra Oslo. Holen er fremfor alle den som har fortalt historien om norsk hiphop gjennom bøker, journalistikk, tegneserier og blogg. Han har i flere av arbeidene sine samarbeidet med tegnere som Mikael Noguchi og Tore Strand Olsen; i 2012 ble Holen og Noguchi tildelt Sproingprisen for tegneserien Drabant.

Journalistikk

Øyvind Holen har jobbet for blant annet Aftenposten, Dagsavisen, VG, Klassekampen, Bergens Tidende og Morgenbladet. Han har vært kulturredaktør i Osloposten (1997–2000) og Ny Tid (2005–2007). Siden 2007 har han vært ansatt i Dagens Næringsliv.

Som journalist for en rekke norske og skandinaviske aviser og tidsskrifter har Holen vært en viktig formidler og kritiker, særlig av hiphop og tegneserier. Holens blogg samler en stor mengde artikler om disse og andre temaer, med hovedvekt på populærkultur.

Forfatterskap

I 2012 ble Holen og Noguchi tildelt Sproingprisen i kategorien «beste norske tegneserie» for første bok i tegneserieromanen Drabant.
/CappelenDamm.

Holen debuterte som forfatter med boken Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap (2004) som tok for seg norsk hiphops første 20 år. I 2018 utga han Nye hiphophoder, som tar opp tråden fra debuten og viser hvordan subkulturen hiphop har utviklet seg til å bli en hovedstrømning i musikklivet.

I Groruddalen: En reiseskildring (2005, ny utvidet utgave 2016) gav han en kulturhistorisk skildring av dalen og drabantbyene i den. Holen kommer selv fra Lindeberg i Groruddalen. Denne fikk en slags oppfølger med Getto: En historie fra norske drabantbyer (2021), som tar utgangspunkt i Groruddalen, men handler om mediedekning og integrering i norske drabantbyer.

Holen har også utgitt to faktabøker for barn om hiphop. For Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing, utgitt sammen med Mikael Noguchi, ble han belønnet med fagbokprisen i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Temaene sakprosaproduksjonen hans tar opp, som hiphop, graffiti og drabantbyen som sted og tilstand, er også sentrale i tegneserien Drabant som han også har utgitt i samarbeid med tegneren Mikael Noguchi. Første bok kom i 2012 og fikk svært gode kritikker. Både Holens fortellerteknikk og Noguchis evne til å knytte 1990-tallets Groruddalen sammen med både amerikanske og japanske tegnestiler ble trukket frem. I 2012 ble Holen og Noguchi tildelt Sproingprisen i kategorien «beste norske tegneserie» for tegneseriedebuten. Bok to og tre i trilogien kom i 2014 og 2018. Serien er oversatt til dansk og spansk.

I 2012 ga han også ut Donald-landet, en bok som fra ulike vinkler nærmer seg påvirkningskraften bladet og figuren Donald Duck har hatt i det norske samfunnet. Illustrasjonene er ved tegneserieskaperen Tore Strand Olsen.

I 2014 kom boken Jævla bra byline ut. Boken er et resultat av Facebook-siden med samme navn, der Holen har samlet særegne bylines med undertittelen «En hyllest til selvopptatte journalister».

I Tegneserienes historie (2015) skisserer han tegneseriens mangesidige fortellerkunst. Boken er lettlest og rettet mot lesere i alle aldre, og fortalt som tegneserie, illustrert av Tore Strand Olsen.

Øyvind Holen var medlem av Sproingprisens nominasjonskomité frem til 2007.

Familie

Øyvind Holen er gift med Marta Breen.

Utgivelser

 • B.O.L.T. Warhead – The Re-Enforcement. I serien Norske albumklassikere, Falck forlag, Oslo 2022.
 • Getto. En historie om norske drabantbyer. Res Publica, Oslo, 2021.
 • Nye hiphop-hoder: Hvordan Karpe Diem og generasjon 1984 tok en undergrunnskultur til pophimmelen – og endret Norge på veien, Vigmostad & Bjørke, Bergen, 2018.
 • Drabant vol. 3, Cappelen Damm, Oslo, 2018.
 • Tegneserienes historie, Cappelen Damm, Oslo, 2015.
 • Jævla bra byline, Falck forlag, Oslo, 2014.
 • Drabant vol. 2, Cappelen Damm, Oslo, 2014.
 • Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge, Vigmostad & Bjørke, Bergen, 2012.
 • Drabant, Cappelen Damm, Oslo, 2012.
 • Faktaløve: Hiphop, Cappelen Damm, Oslo, 2010.
 • Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing, Cappelen Damm, Oslo, 2009.
 • Groruddalen: En reiseskildring, Cappelen, Oslo, 2005. (Ny utgave Cappelen Damm, 2016).
 • Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap, Spartacus forlag, Oslo, 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg