Øyvind Holen

Faktaboks

Øyvind Holen
født:
4. januar 1973

Øyvind Holen er en norsk journalist, tegneserieskaper og forfatter. Holen er fremfor alle den som har fortalt historien om norsk hiphop gjennom bøker, journalistikk, tegneserier og blogg. I 2012 ble Holen og Mikal Noguchi tildelt Sproingprisen for utgivelsen av tegneserien Drabant.

Journalistikk

Holen har jobbet for Aftenposten, Dagsavisen, VG, Klassekampen, Bergens Tidende og Morgenbladet. Han har vært kulturredaktør i Osloposten (1997-2000) og Ny Tid (2005-2007). Siden 2007 har han vært ansatt i D2-redaksjonen i Dagens Næringsliv.

Som journalist for en rekke norske og skandinaviske aviser og tidsskrifter har Holen vært en viktig formidler og kritiker, særlig av hiphop og tegneserier. Holens blogg samler en stor mengde artikler om disse og andre temaer, med hovedvekt på populærkultur.

Forfatterskap

Holen debuterte som forfatter med boken Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap (2004) som tok for seg norsk hip hops første 20 år. I 2018 utga han Nye hip hop hoder som tar opp tråden fra debuten og viser hvordan subkulturen hipop har utviklet seg til å bli en hovedstrømning i musikklivet.

I Groruddalen: En reiseskildring (2005, ny utvidet utgave 2016) gav han en kulturhistorisk skildring av dalen og drabantbyene i den. Holen kommer selv fra Lindeberg i Groruddalen.

Holen har også utgitt to faktabøker for barn om hiphop. For Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing utgitt sammen med Mikal Noguchi, ble han belønnet med fagbokprisen i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur.

Temaene sakprosaproduksjonen hans tar opp, som hiphop, graffiti og drabantbyen som sted og tilstand, er også sentrale i tegneserien Drabant som han også har utgitt i samarbeid med tegneren Mikael Noguchi. Første bok kom i 2012 til svært gode kritikker. Både Holens fortellerteknikk og Noguchis evne til å knytte 90-tallets Groruddalen sammen med både amerikanske og japanske tegnestiler ble trukket frem. I 2012 ble Holen og Noguchi tildelt Sproingprisen i kategorien «beste norske tegneserie» for tegneseriedebuten. Bok to og tre i trilogien kom i 2014 og 2018. Serien er oversatt til flere språk.

Samme år som han debuterte som tegneserieskaper ga han også ut Donald-landet, en bok som fra ulike vinkler nærmer seg påvirkningskraften bladet og figuren Donald Duck har hatt i det norske samfunnet. Illustrasjonene er ved tegneserieskaperen Tore Strand Olsen.

I 2014 kom boken Jævla bra byline ut. Boken er et resultat av Facebook-siden med samme navn, der Holen har samlet særegne bylines under undertittelen «En hyllest til selvopptatte journalister».

I Tegneseriens historie (2015) skisserer han tegneseriens mangesidige fortellerkunst. Boken er lettlest og rettet mot lesere i alle aldre, og fortalt som tegneserie, illustrert av Tore Strand Olsen.

Holen har vært medlem av Sproingprisens nominasjonskomité, frem til 2007.

Eksterne lenker

Bibliografi

 • Nye hiphophoder, Vigmostad & Bjørke, Bergen, 2018.
 • Drabant vol. 3 , Cappelen Damm, Oslo,2018.
 • Tegneserienes historie, Cappelen Damm, Oslo, 2015.
 • Jævla bra byline, Falck forlag, Oslo, 2014.
 • Drabant vol. 2 , Cappelen Damm, Oslo,2014.
 • Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge, Vigmostad & Bjørke, Bergen, 2012.
 • Drabant , Cappelen Damm, Oslo,2012. Oversatt til dansk (2013) og spansk (2017).
 • Faktaløve: Hiphop, Cappelen Damm, Oslo, 2010.Oversatt til dansk (2013).
 • Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing , Cappelen Damm, Oslo, 2009. Oversatt til dansk (2013).
 • Groruddalen: En reiseskildring, Cappelen, Oslo, 2005. (Ny utgave Cappelen Damm, 2016).
 • Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap, Spartacus forlag, Oslo, 2004.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg