Ørkenkrokodille
Voksne ørkenkrokodiller (Crocodylus suchus) blir som regel 1,5–2,5 meter lange.
Ørkenkrokodille 2024
Ørkenkrokodillen ligner på nilkrokodillen, men er mindre og har ulike detaljer i kraniet og i skjellmønsteret.
Ørkenkrokodille 2024
Lisens: CC BY SA 3.0

Ørkenkrokodille er en art av krypdyr i familien ekte krokodiller (se krokodiller). Den er en liten krokodilleart som tidligere ble regnet som en underart/variant av nilkrokodillen, men genetiske analyser av levende krokodiller og mumifiserte krokodiller (flere var 2000 år gamle) som ble utført i 2011 viste at det dreier seg om to forskjellige arter, som i virkeligheten er relativt fjernt beslektet. De gamle egypterne kunne skille mellom de to ulike artene, og i sine religiøse seremonier benyttet de alltid den mindre ørkenkrokodillen, som var langt mer fredelig og lettere å temme enn den svære nilkrokodillen.

Faktaboks

Også kjent som
; engelsk: West African crocodile eller Desert Crocodile
Vitenskapelig navn
Crocodylus suchus
Beskrevet av
Geoffroy Saint-Hilaire, 1807

Beskrivelse

Voksen lengde er som regel 1,5–2,5 meter, men lengder på opptil 3–4 meter kan forekomme. Den ligner på en miniutgave av nilkrokodillen, men kan skilles på detaljer i kraniet og i skjellmønsteret.

Habitat

Arten finnes særlig i skogsområder, men i kanten av Sahara, spesielt i Mauretania har den tilpasset seg til et svært tørt habitat, derav navnet ørkenkrokodille. Her tilbringer den mye av tiden hibernerende, nedgravd i sanden eller i huler i påvente av regn. De tar ikke til seg næring i denne tiden, men kan av og til komme ut av hulrommene om natten. Etter regn samler de seg i lommer i terrenget som har samlet opp regnvannet, såkalte gueltas. Permanente vannforekomster er ikke til stede i området og vannhullene kan være tørre i 6–8 måneder. Bestandene i ørkenstrøk kan representere relikte forekomster.

Tidligere, da Sahara-området var fuktigere, hadde arten en videre utbredelse, men noen få restpopulasjoner har tilpasset seg og klart å overleve i et stadig tørrere klima. Disse ørkenpopulasjonene er relativt små og isolerte fra hverandre. I fuktigere deler av utbredelsesområdet ser arten ut til å foretrekke noe større, stilleflytende elver eller dammer og mangroveskoger. Den er også relativt tolerant for brakkvann.

Reproduksjon

Arten legger egg og antas å ha mange likhetstrekk med nilkrokodillen når det gjelder forplantning. Angrep på mennesker er ikke kjent for denne fredelige arten.

Utbredelse

Historisk levde ørkenkrokodillen sammen med nilkrokodillen i store deler av Afrika, blant annet i nedre deler av Nilen. Konkurranse fra den langt større og mer aggressive nilkrokodillen kan ha eliminert den fra deler av utbredelsesområdet. I dag er den forsvunnet fra Nilen, men museumseksemplarer er kjent fra Nilen i Sudan i 1920-årene.

Dagens utbredelse ligger langs sørkanten av Sahara-ørkenen fra Mauretania, gjennom Senegal, Gambia, Mali, Burkina Faso, Ghana, Benin, Niger, Nigeria, Kamerun, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk og Ekvatorial-Guinea.

Status

Foreløpig er ikke artens status godt utredet, men mange av populasjonene er truet på grunn av liten bestandsstørrelse, isolasjon fra andre populasjoner, habitatødeleggelse for eksempel i forbindelse med oljeutvinning, samt ulovlig jakt.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

ørkenkrokodille
Crocodylus suchus
GBIF-ID
7852834

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg