Mauretania

Juba II - konge av Mauretania 25 fvt.-23 evt. (Glyptoteket København)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mauretania, maurernes land, et oldtidsland omtrent tilsvarende det nåværende Marokko og vestlige Algerie. Maurerne samlet området til et kongedømme på 200-tallet og den tidligste kongen vi kjenner navnet til, var Baga.

Faktaboks

uttale:
mauretˈania

Mauretania var lenge en alliert av Numidia under herskeren Massinissa. Under romernes krig mot Jughurta var de stadig allierte helt til kong Bocchus lot Jugurtha i stikken og satset på et vennskap med romerne. Som følge av dette ble Mauretanias landområde utvidet og fortsatte som et selvstendig rike i de neste årtiene, men tidvis delt mellom ulike konger.

Under borgerkrigstiden i Romerriket falt Mauretania under romersk overherredømme og endte opp som en klientstat under Roma. Keiser Augustus sørget for å plassere Juba 2 på tronen i 25 fvt. og han regjerte lenge på keiserens nåde. Hans sønn og etterfølger Ptolemaios 2 ble drept i Roma i 40 evt. og det innledet det en romersk erobring i 41–42. I 44 ble landområdet gjort om til to romerske provinser, med hovedstedene Tingi (moderne Tanger) og Caesarea. Maurerne var kjent for sitt kavaleri, som utgjorde romerske hjelpetropper under mange kriger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg