Juba II - konge av Mauretania 25 fvt.-23 evt. (Glyptoteket København)
Juba II - konge av Mauretania 25 fvt.-23 evt. (Glyptoteket København)
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Mauretania, maurernes land, et oldtidsland omtrent tilsvarende det nåværende Marokko og vestlige Algerie. Maurerne samlet området til et kongedømme på 200-tallet og den tidligste kongen vi kjenner navnet til, var Baga.

Faktaboks

Uttale
mauretˈania

Mauretania var lenge en alliert av Numidia under herskeren Massinissa. Under romernes krig mot Jughurta var de stadig allierte helt til kong Bocchus lot Jugurtha i stikken og satset på et vennskap med romerne. Som følge av dette ble Mauretanias landområde utvidet og fortsatte som et selvstendig rike i de neste årtiene, men tidvis delt mellom ulike konger.

Under borgerkrigstiden i Romerriket falt Mauretania under romersk overherredømme og endte opp som en klientstat under Roma. Keiser Augustus sørget for å plassere Juba 2. på tronen i 25 fvt. og han regjerte lenge på keiserens nåde. Hans sønn og etterfølger Ptolemaios 2. ble drept i Roma i 40 evt., og det innledet en romersk erobring i 41–42. I 44 ble landområdet gjort om til to romerske provinser, med hovedstedene Tingi (moderne Tanger) og Caesarea. Maurerne var kjent for sitt kavaleri, som utgjorde romerske hjelpetropper under mange kriger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg