Gammelsaksisk tekst
Fragment av gammelsaksisk tekst fra omkring 850
Karl den store overvinner Widukind, maleri fra 1835
Karl den store innlemmet sakserne i det frankiske riket og innførte kristen religion. Maleri fra 1800-tallet som forestiller at Karl den store overvinner den saksiske høvdingen Widukind.

Sakserne var en germansk folkegruppe som på romersk tid var bosatt ved munningen av Elben i det nordlige Tyskland. På 300-tallet, i starten av folkevandringstiden, opptrådte de som sjørøvere i romerske områder langs kysten av Nordsjøen og Den engelske kanal. På 400-tallet begynte sakserne å bosette seg i det sørvestlige England. I tidlig middelalder bodde sakserne langs østgrensen av Frankerriket og var stadig i konflikt med dette. Karl den store innlemmet sakserne i riket og innførte kristen religion tidlig på 800-tallet.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk saxons

latin saxones

tysk Sachsen

Sakserne er opphav til navnene på de tyske landskaps- og forbundslandene Sachsen og Niedersachsen, samt til betegnelsen angelsaksisk.

Romersk tid

Sakserne omtales for første gang i romerske kilder rundt år 150 evt., men mer hyppig fra 300- og 400-tallet. Framfor alt var de kjent som sjørøvere, men som andre germanske folkegrupper i denne perioden kombinerte de røvervirksomhet med handel, bosetning og tjeneste i romerhæren. Ettersom romerne reduserte sitt nærvær i Britannia er det tydelige arkeologiske spor etter innvandring fra kontinentet. Tidlige britanniske historikere, Nennius, Gildas og Bede, satte dette i forbindelse med at kong Vortigern skal ha invitert saksere, anglere og juter til Britannia for å forsvare landet mot de skotske pikterne etter at romerne hadde trukket seg tilbake. Moderne historikere er svært skeptiske til historisiteten i denne tradisjonen, og til om en kan tale om klart avgrensede folk, men at germanske grupper bosatte seg på øya i denne perioden er arkeologisk godt dokumentert. Denne bosetningen innleder den angelsaksiske perioden i England.

Tidlig middelalder

Kamp mellom saksere og frankere
Kamp mellom saksere og frankere, miniatyrmaleri fra 1300-tallet

Da Frankerriket ble etablert under merovingerkongene i dagens Frankrike og Vest-Tyskland, videreførte de mange tradisjoner fra Romerriket, blant annet kristendom, latinsk språk og litteratur. Merovingiske forfattere plasserer sakserne i Flandern, Nederland og Nord-Tyskland. De omtales oftest som fiender, men noen ganger som kongenes allierte. De fleste av dem var ikke kristne, men derfor også et mål for merovingiske misjonærer.

Fra slutten av 700- og starten av 800-tallet finnes det flere tekster som beskriver det saksiske samfunnet. Sakserne ser ut til å ha levd i regionale, uavhengige kongedømmer med raskt skiftende allianser og innbyrdes maktstrukturer. De viste sterk motstand mot forsøk på å innføre frankisk styre og kristen religion. Karl den store førte en lang og blodig krig for å erobre de saksiske områdene (772–804). Som et ledd i dette ble befolkningen tvangskristnet og det ble etablert en kirkeorganisasjon under erkebiskopen av Bremen, som ble et senter for misjon til Skandinavia og Østersjøområdet.

De saksiske områdene ble etter hvert innlemmet i Frankerriket og satt under en samlet forvaltning hvor saksiske adelsfamilier fikk ledende roller. Da riket ble delt ved traktaten i Verdun i 843, ble de saksiske områdene organisert som hertugdømmet Sachsen, som med ulik organisering og utstrekning fortsatte å være en del av det tyske statssystemet fram til den tyske samlingen i 1871.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Flierman, Robert, (2017). Saxon Identities, AD 150–900. London: Bloomsbury Academic.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg