vestdvergkrokodille

Av /BioLib.cz.
Lisens: CC BY NC 3.0

Vestdvergkrokodille, er en art av krypdyr i familien ekte krokodiller. De er meget små, inntil 1,9 meter lange og er sterkt pansret. De er utbredte i regnskogsområder i Vest- og Sentral-Afrika. Artens status er klassifisert som sårbar.

Faktaboks

Også kjent som

Osteolaemus tetraspis; engelsk navn: West African Dwarf Crocodile, Broad-nosed Crocodile, Broad-fronted Crocodile.

Beskrivelse

Vestdvergkrokodillen blir inntil 1,8–1,9 meter lange. Voksne dyr har en jevnt mørk farge. Øynene har brun iris. Buken er gulaktig med mange svarte flekker. Yngre eksemplarer er lysere brune, med bånd på kropp og hale og gult mønster på hodet. Snuten er kort og avrundet. Den er kraftig pansret på nakke, rygg og hale, og også på buken.

Levevis

Vestdvergkrokodillen har tilhold i regnskog, der de lever i sumper, dammer og stilleflytende elver. De er en svært tilpasningsdyktige og tilbringer mye av dagen i huler den selv har gravd. Disse er ofte delvis under vann, ofte med åpningen under vannflaten.

Utbredelse

Vestdvergkrokodillen er utbredt i Vest- og Sentral-Afrika, fra Senegal og Mali til Den demokratiske republikken Kongo. Forekomsten i Angola dreier seg trolig om kongodvergkrokodille. Den eksakte grensen mellom de to artene dvergkrokodiller er ikke kjent.

Status

Dvergkrokodillene er klassifisert som sårbare. Bestanden er estimert til 25 000–100 000 individer. I enkelte områder har populasjonene gått sterkt tilbake, mens den ennå er vanlig i andre områder. I Gambia er den utryddet, og muligens også i Liberia. I Uganda er den ikke observert siden 1940-tallet (muligens kongodvergkrokodille). Den har blitt jaktet ganske sterkt for kjøttet, men også for skinnet, selv om det er av dårlig kvalitet.

I dag er vestdvergkrokodillene vernet, men dette vernet er dårlig håndhevet. Enkelte bestander er truet av habitatødeleggelse. De reproduserer vellykket i fangenskap, men det har ikke vært noe oppdrett av dvergkrokodiller. Det foreligger heller ingen program for utsetting i områder med reduserte bestander.

Føde

Vestdvergkrokodillene søker etter mat nær vann eller av og til litt lenger inn i skogen. Menyen består av fisk, amfibier, krepsdyr og trolig virvelløse dyr fanget på land. I tørketiden blir matinntaket redusert. Den spiser mest fisk i regntiden og mest krepsdyr i tørketiden.

Reproduksjon

Vestdvergkrokodiller danner ikke grupper, men opptrer enkeltvis. I mai–juni, når regntiden starter, begynner byggingen av reirhaug. Arten legger 10 (opp til 20) egg, som klekkes etter 85–105 dager. Ved klekkingen er ungene 28 cm lange. Hunnen vokter reiret og ungene.

Systematikk

Genetiske studier av dvergkrokodillenes systematikk har de senere år vist at det man mente var en art må splittes opp i to eller tre forskjellige arter:

  • én ny foreløpig navnløs art som er endemisk for Afrika vest for Togo
  • Osteolaemus tetraspis, vestdvergkrokodille, som er endemisk for Afrika fra Senegal og Mali til Den Demokratiske Republikken Kongo.
  • Osteolaemus osborni, kongodvergkrokodille, som er endemisk for Republikken Kongo, Den demokratiske republikken Kongo og sannsynligvis Angola.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg