vannløpere

Gerridae, vannløpere. Vannløperne har tre benpar. De to bakerste benparene er lange og kledd med vannavstøtende hår. De hårkledde benene gjør at vannløperne kan holde seg oppe og bevege seg på vannoverflaten. Foto fra: Salten Langsø, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Vannløpere er en familie av insekter i underordenen teger. De lever på overflaten av stille vann, hav, eller langsomtflytende elver. På verdensbasis er det oppdaget 854 arter, og 8 arter er funnet i Norge.

Faktaboks

Også kjent som
«skomakere» «skreddere»
Vitenskapelig navn
Gerridae
Beskrevet av
William Elford Leach, 1815

Bygning

Vannløperne har tre benpar. De to bakerste benparene er lange og kledd med vannavstøtende hår. De hårkledde benene gjør at vannløperne kan holde seg oppe og bevege seg på vannoverflaten. Om hårkledningen blir skitten vil vannløperne synke ned og drukne. Av denne grunnen ser man dem stadig pusse benene. De korte forbena bruker de til å fange små dyr.

Levevis

Vannløpere har ufullstendig forvandling, og går gjennom flere nymfestadier i forvandlingen fra larve til voksent insekt. De er i hovedsak rovdyr, og lever av å fange andre mindre dyr. Vannløperne er utstyrt med en sugesnabel som de bruker til å suge ut hemolymfe fra byttene sine. Havteger, som er en gruppe på omtrent 40 arter av vannløpere, lever ofte langt til havs i tropiske og subtropiske områder.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

vannløpere
Gerridae
Artsdatabanken-ID
109654
GBIF-ID
7881

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg