trøfler

Piemonte-trøffel eller albatrøffel (Tuber magnatum), som vokser i Italia.

Av /KF-arkiv ※.
Sommetrøffel (Tuber aestivum) fra Gotland (Sverige). Foto: Anne Molia
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Trøfler er knollformede, underjordiske sopper. Flere har gode lukt- og smaksegenskaper.

Faktaboks

Etymologi
av fransk

Systematisk hører trøflene hjemme blant sekksporesoppene. Det er om lag 140 arter fordelt på ca. 30 slekter. Slekten Tuber kalles ekte trøfler.

Sporer

Sporesekkene (asci) dannes innvendig i buktede ganger som gir kjøttet et marmorert utseende.

Sopprot

Alle trøfler danner sopprot (mykorrhiza) med trær. De fine trøflene vokser hovedsakelig på kalkjord med eik og hassel.

Verdifulle arter

De kulinarisk mest verdifulle arter har i Europa sin hovedutbredelse mellom 40. og 55. breddegrad, i Spania, Portugal, Frankrike, Italia og landene på Balkanhalvøya, men de finnes også i England, Danmark og Sverige (Gotland og Öland).

Høyest verdsatt er den svarte, vortete Périgord-trøffel, Tuber melanosporum, som hovedsakelig finnes i Frankrike og Nord-Italia, og den hvite, glatte Piemonte-trøffel, T. magnatum, som finnes i Italia og på Balkanhalvøya.

Enkelte kulinariske arter forekommer også lenger nord, slik som sommertrøffel, T. aestivum, som fins i våre naboland, og som dyrkes komersielt bl.a. på Gotland.

Norge

I Norge kjenner vi blant annet rødbrun trøffel T. rufum, stanktrøffel, T. foetidum, bittertrøffel, T. maculatum, med flere. Ingen av våre norske har matverdi. Ikke fordi de er farlige eller uspiselige, men fordi de er små og noen smaker eller lukter vondt. Nøttetrøffel, kjempetrøffel og foldtrøffel er også trøfler, men tilhører andre slekter.

Innsamling og dyrking

Trøffelsanking med gris i Périgord, Frankrike, 1959.
Av /Nordiska museet.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Innsamling foregår ved hjelp av dresserte hunder (tidligere brukte man gris) som lukter seg fram til de modne trøflene. En god dags fangst kan nå opp i 10–12 kg, av og til opp til 20 kg. Helt fra tidlig på 1800-tallet klarte man å dyrke trøfler indirekte ved å plante ut eikenøtter i jord der det allerede vokser eller vokste trær som hadde etablert sopprot med trøfler. Nå foregår kulturen hovedsakelig i eike- og hasselplantasjer hvor de små plantene blir innpodet med soppmycel før de plantes ut. De beste kulturene gir ca. 100 kg per hektar i et godt år.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Sekksporesopper Ascomycota
Underrekke Ekte sekksporesopper Pezizomycotina
Klasse Pezizomycetes
Orden Pezizales
Familie Tuberaceae
Slekt Ekte trøfler Tuber

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

svarte Tidligere redaksjon for naturfag

Hei,nei, det begynner å bli noen år siden Jugoslavia ble oppløst. Har rettet opp i artikkelen. Takk for kommentaren!Vennlig hilsen redaksjonen for naturfag

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg