Trøfler er knollformede, underjordiske sopper. Flere har gode lukt- og smaksegenskaper.

Systematisk hører trøflene hjemme blant sekksporesoppene i ordenen Tuberales, med om lag 140 arter fordelt på ca. 30 slekter. Slekten Tuber kalles ekte trøfler.

Sporesekkene dannes innvendig i buktede ganger som gir kjøttet et marmorert utseende.

De kulinarisk mest verdifulle arter har i Europa sin hovedutbredelse mellom 40. og 55. breddegrad, i Spania, Portugal, Frankrike, Italia og landene på Balkanhalvøya, men de finnes også i England, Danmark og Sverige (Gotland og Öland).

Høyest verdsatt er den svarte, vortete Périgord-trøffel, Tuber melanosporum, som hovedsakelig finnes i Frankrike og Nord-Italia, og den hvite, glatte kongetrøffelen T. magnatum, som finnes i  Italia og på Balkanhalvøya.

Enkelte kulinariske arter forekommer også lenger nord, slik som sommertrøffel T. aestivum som fins i våre naboland, og som dyrkes komersielt bl.a. på Gotland. I Norge kjenner vi bl.a. rødbrun trøffel T. rufum, stanktrøffel T. foetidum, bittertrøffel T. maculatum med flere. Ingen av våre norske har matverdi. Ikke fordi de er farlige eller uspiselige, men fordi de er små.

Alle trøfler danner sopprot (mykorrhiza) med trær. De fine trøflene vokser hovedsakelig på kalkjord med eik og hassel.

Innsamling foregår ved hjelp av dresserte hunder (tidligere brukte man gris) som lukter seg fram til de modne trøflene. En god dags fangst kan nå opp i 10–12 kg, av og til opp til 20 kg. Helt fra tidlig på 1800-tallet klarte man å dyrke trøfler indirekte ved å plante ut eikenøtter fra infiserte trær. Nå foregår kulturen hovedsakelig i eike- og hasselplantasjer hvor de små plantene blir innpodet med soppmycel før de plantes ut. De beste kulturene gir ca. 100 kg per ha i et godt år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

14. desember 2010 svarte Tidligere redaksjon for naturfag

Hei,
nei, det begynner å bli noen år siden Jugoslavia ble oppløst. Har rettet opp i artikkelen. Takk for kommentaren!

Vennlig hilsen redaksjonen for naturfag

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.