stadion (idrettsplass)

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Ullevaal Stadion i Oslo er Norges største fotballarena.

Artikkelstart

Stadion er en idrettsplass eller sportsplass som er omgitt av oppbygde og ofte overbygde tribuner for tilskuere. Den kan ofte være laget for for friidrett, fotball og håndball, men oftest med en sentral fotballbane, med baner rundt for løp eller skøyteløp. Ofte med tribuner, og lokaler (for eksempel under tribunene) for administrasjon, garderober og bad med mer.

Faktaboks

Uttale
stˈadion
Etymologi
fra gresk: stádion = 'det faststå­ende, løpebane, kappløp'

Verdens største stadion, Strahov Stadion i Praha i Tsjekkia, ble reist i 1934 og hadde 240 000 tilskuerplasser. Verdens største fotballstadion er Maracaña i Rio de Janeiro i Brasil, med tilskuerrekord på cirka 200 000. Senere ble kapasiteten begrenset til cirka 100 000.

Stadion var opprinnelig et gresk lengdemål som tilsvarte 600 greske fot (omtrent 192 m). For eksempel skulle den greske drómos ha én stádions lengde. Denne idrettsbanen var smal og lang i forhold til dagens. Til de første olympiske leker i nyere tid, i Athen 1896, ble det antikke stadion rekonstruert. Stadier er norsk flertallsform av det greske lengdemålet stadion.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg