Hampden Park

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Fotballstadion lokalisert sør i Glasgow. Tilskuerkapasitet: 52 000.

Faktaboks

Uttale
hˈæmdən pa:k

Hampden Park har den europeiske tilskuerrekorden for både landskamper og klubbkamper. 17. april 1937 kom det 149 415 tilskuere for å overvære en landskamp mellom Skottland og England. 24. april samme år var 147 365 tilskuere tilstede på cupfinalen mellom Aberdeen og Celtic. Hampden Park var verdens største fotballstadion fram til Maracanã ble innviet i Rio de Janeiro i 1950.

Hampden Park sto ferdig i 1903. Den offisielle åpningen av stadion var 21. oktober samme år i forbindelse med en fotballkamp mellom Glasgow-klubbene Queen's Park FC og Celtic FC (1-0). Banens arkitekt var Archibald Leitch. Han har også tegnet Celtic Park, Anfield, Old Trafford og White Heart Lane for å nevne noen. Hampden ble bygget for å gi Queen's Park, som på begynnelsen av 1900-tallet var en toppklubb i Skottland, en større hjemmebane. Hampden er fortsatt hjemmebanen til Queen's Park.

Det skotske fotballandslaget spiller også sine hjemmekamper på arenaen. I tillegg spilles den skotske cupfinalen på anlegget. Det har også blitt spilt finaler i Serievinnercupen, Cupvinnercupen, UEFA-cupen og Mesterligaen på Hampden. I 1960 ble en av serievinnercupens mest kjente finaler spilt på stadion. Real Madrid slo Eintracht Frankfurt 7-3 foran 130 000 betalende tilskuere.

Hampden er et fotballstadion i kategori fire, som er den høyeste rangeringen et stadion i Europa kan få i henhold til UEFAs retningslinjer. Det innebærer at Hampden kan avholde finaler i Mesterligaen og Europaligaen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg