Ramadan i Oslo (2013)
Norske muslimer samlet til iftar i moskeen første dag i ramadan.
Ramadan i Oslo (2013)
Av /VG/NTB.
Ramadan i 2021
Palestinske muslimer var samlet for å bryte fasten sammen på plassen foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalem under ramadan i 2021.
Ramadan i 2021
Av /Getty.

Iftar er en vanlig betegnelse på det måltidet som daglig inntas etter solnedgang i fastemåneden ramadan. Faste i ramadan er en av islams fem søyler og en religiøs plikt. Ordet iftar betyr fastebryting.

Faktaboks

Uttale

ift'ar

Etymologi

arabisk ifṭār, 'fastebryting'

I Koranen oppfordres de troende til å overholde fasten i ramadan, og til å bryte den når dagen er over: «Spis og drikk til en hvit tråd kan skilles fra en sort i daggryet. Så skal dere fullføre fasten til kvelden.» (2: 187, oversettelse E. Berg)

I henhold til overleveringer brøt profet Muhammad og hans følgesvenner fasten med dadler og vann eller melk. Mange muslimer følger denne praksisen (sunna) ved å spise nettopp dadler først. Deretter følger gjerne et større måltid.

Iftar er ofte en viktig sosial samling, og kveldsmåltidet nytes gjerne med familie og venner. Det er en religiøs dyd å servere iftar for andre, og det er ikke uvanlig å invitere venner, naboer, nye bekjente og ikke-muslimer hjem til iftar. Mange moskeer og organisasjoner inviterer gjerne til iftar.

To av de fem daglige bønnetidene i islam faller etter iftar. Den ene er solnedgangsbønnen (ṣalāt al-maghrib) rett etter fastebrytingen. Den andre er kveldsbønnen (ṣalāt al-ʿishāʾ), som blant sunnimuslimer gjerne etterfølges av en ekstra bønn, ṣalāt al-tarāwīḥ.

Ramadan-måneden forskyver seg fra år til år i forhold til solåret. I Norge er det stor forskjell mellom sommerhalvåret og vinterhalvåret på tidspunktet for fastebrytingen. Det preger hvordan tradisjonene utformes blant muslimer i Norge, både type måltid og den sosiale rammen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg