mikrosporider

Skjematisk tegning av spore hos en mikrosporide. Merk den oppkveilete "kanylen/harpunen". Tegning: Klaus Høiland
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Mikrosporider, Microspora, er en egen rekke i soppriket. De lever som innvendige parasitter i celler til dyr (også mennesker), både i vann og på land.

Livssyklus

Vi vet lite om livssyklus, men det dannes tykkveggete sporer med kitin, som inneholder et spiralformet injeksjonsapparat som skytes ut og gjennomborer celleveggen til en passende vert. Deretter sprøytes celleinnholdet inn i vertscellen.

Systematikk

Disse spesialiserte organismene, som blant annet mangler mitokondrier, ble tidligere regnet til sporedyrene (Apicomplexa), men studier av DNA og proteinsekvenser har vist at de er kuriøse sopp, som i utviklingen av soppriket spesialiserte seg veldig tidlig.

Omfattende nye studier ved hjelp av DNA-sekvenser og bioinformatikk viser at mikrosporidene slutter seg til svært basale organismer i soppenes fylogenetiske tre. Ting tyder på at de slutter seg til rekken Cryptomycota, svært enkelt oppbygde organismer som blant annet parasitterer alger. Men fortsatt er vi noe usikre på nøyaktig plassering, blant annet fordi mikrosporidene har svært redusert genom, og dessuten gjennomgått mange endringer på grunn av sitt sterkt parasittiske levevis.

Medisin

Sykdommen mikrosporidiosis er normalt ufarlig for mennesker, men kan bli alvorlig for folk med sterkt svekket immunforsvar, for eksempel aids-pasienter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg