phytoplasma

Artikkelstart

Phytoplasma er en gruppe av mikroorganismer som forårsaker sykdom på planter. De er på størrelse med bakterier eller noe mindre, og mangler cellevegg. Cytoplasmaet inneholder ribosomer og tråder av DNA, og det er bare omgitt av en membran.

Faktaboks

Uttale
f-

De ble tidligere betegnet som mykoplasmalignende organismer (MLO) for sin likhet med mykoplasma i klassen Mollicutes. De fleste er runde eller avlange til trådformet, og de betegnes nå som phytoplasma, noen få er spiralformet, og de kalles Spiroplasma.

Sykdom

Phytoplasma er kjent som årsak til mer enn 200 forskjellige plantesykdommer, og er hovedsakelig knyttet til plantens silvev. De gir symptomer som kan minne om angrep av plantevirus, slik som gulfarging og deformering av blad og blomster, sterile blomster, stagnasjon i veksten, unormal forgrening og heksekostlignede dannelser, men også visning og død av hele planten.

De overføres først og fremst fra plante til plante med bladlus og andre insekter som har næringssug på plantene, men kan også spres ved vegetativ formering, for eksempel poding. Heksekost på eple (apple proliferation phytoplasma) er foreløpig den eneste sykdommen forårsaket av phytoplasma som er påvist i Norge.

Det har hittil ikke lykkes å dyrke phytoplasma på kunstig næringssubstrat. De kan bekjempes med antibiotika, spesielt av tetracyklingruppen, og varmebehandling av planten i forbindelse med produksjon av friskt utgangsmateriale for planteproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg