Phytoplasma, gruppe av mikroorganismer som forårsaker sykdom på planter. De er på størrelse med bakterier eller noe mindre, og mangler cellevegg. Cytoplasmaet inneholder ribosomer og tråder av DNA, og det er bare omgitt av en membran. De ble tidligere betegnet som mykoplasmalignende organismer (MLO) for sin likhet med mykoplasma i klassen Mollicutes. De fleste er runde eller avlange til trådformet, og de betegnes nå som phytoplasma, noen få er spiralformet, og de kalles Spiroplasma.

Phytoplasma er kjent som årsak til mer enn 200 forskjellige plantesykdommer, og er hovedsakelig knyttet til plantens silvev. De gir symptomer som kan minne om angrep av plantevirus, slik som gulfarging og deformering av blad og blomster, sterile blomster, stagnasjon i veksten, unormal forgrening og heksekostlignede dannelser, men også visning og død av hele planten. De overføres først og fremst fra plante til plante med bladlus og andre insekter som har næringssug på plantene, men kan også spres ved vegetativ formering, f.eks. poding. Heksekost på eple (apple proliferation phytoplasma) er foreløpig den eneste sykdommen forårsaket av phytoplasma som er påvist i Norge.

Det har hittil ikke lykkes å dyrke phytoplasma på kunstig næringssubstrat. De kan bekjempes med antibiotika, spesielt av tetracyklingruppen, og varmebehandling av planten i forbindelse med produksjon av friskt utgangsmateriale for planteproduksjon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.