Minérfluer, fluearter som tilhører forskjellige tovingefamilier hvor larvene har spesialisert seg til å leve i cellevevet i planter, først og fremst i bladene. Minene (gangene), som er synlige utenpå bladene, kan være smale og rette, smale og slyngede eller som flekker eller blærer. De fleste artene finnes i familien minérfluer (Agromyzidae), med 178 norske arter, bl.a. havrebladminérflue, krysantemumminérflue og kristtornminérflue.

I andre tovingefamilier finnes bl.a. kornbladminérflue (familien vannfluer, Ephydridae), selleriminérflue (familien båndfluer, Tephritidae) og beteflue (familien Anthomyiidae).

Mineganger som ikke er synlige utenpå bladene, kan f.eks. forekomme inne i hovednerver på kålvekster, forårsaket av kålminérflue (minérfluefamilien).

To arter av minérfluer i slekten Liriomyza har blitt en alvorlig trussel som potensielle skadedyr i norske veksthus: L. huidobrensis og L. trifolii. Siden 1980 har en eller flere av disse artene kommet inn i norske veksthus med importert plantemateriale, men hver gang har de blitt utryddet. Sommeren 2002 var det spesielt store angrep av L. huidobrensis i mange gartnerier landet over. Det er en viss risiko for at disse minérfluene kan etablere seg på vertplanter utendørs i Norge, men dette er ennå ikke påvist.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.