minérfluer

Minérfluer, fluearter som tilhører forskjellige tovingefamilier hvor larvene har spesialisert seg til å leve i cellevevet i planter, først og fremst i bladene. Minene (gangene), som er synlige utenpå bladene, kan være smale og rette, smale og slyngede eller som flekker eller blærer. De fleste artene finnes i familien minérfluer (Agromyzidae), med 178 norske arter, bl.a. havrebladminérflue, krysantemumminérflue og kristtornminérflue.

I andre tovingefamilier finnes bl.a. kornbladminérflue (familien vannfluer, Ephydridae), selleriminérflue (familien båndfluer, Tephritidae) og beteflue (familien Anthomyiidae).

Mineganger som ikke er synlige utenpå bladene, kan f.eks. forekomme inne i hovednerver på kålvekster, forårsaket av kålminérflue (minérfluefamilien).

To arter av minérfluer i slekten Liriomyza har blitt en alvorlig trussel som potensielle skadedyr i norske veksthus: L. huidobrensis og L. trifolii. Siden 1980 har en eller flere av disse artene kommet inn i norske veksthus med importert plantemateriale, men hver gang har de blitt utryddet. Sommeren 2002 var det spesielt store angrep av L. huidobrensis i mange gartnerier landet over. Det er en viss risiko for at disse minérfluene kan etablere seg på vertplanter utendørs i Norge, men dette er ennå ikke påvist.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg