rognebærmøll

Argyresthia conjugella, rognebærmøll. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

Artikkelstart

Rognebærmøll er en sommerfuglart i familien Yponomeutidae.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Argyresthia conjugella
Beskrevet av
Philipp Christoph Zeller, 1839

Den er et av de mest fryktede skadedyrene på eple. Den naturlige vertplanten, rogn, er mest ettertraktet, men i år med lite rognebær legges eggene på eple (fruktene). Den voksne sommerfuglen er 7 millimeter lang, brun og sølvglinsende, med en mørk tverrstrek på forvingene. I hvilestilling står den med bakkroppen skrått ut i luften. Flere andre arter er svært like og svermer i hagen til samme tid, men larvene av disse lever av knopper og blad.

Rognebærmøll klekkes sist i mai på Vestlandet og først i juni på Østlandet, hvilket tilsvarer begynnende blomstring hos rogn eller full blomstring hos tidlig blomstrende eplesorter. Hovedmengden av eggene blir lagt på eplekart (eller rognebær) i første halvdel av juli. Etter cirka 2 uker klekkes larvene, som borer seg inn i frukten, hvor de gnager brune, slyngede ganger på kryss og tvers dypt inn i fruktkjøttet. Inngangshullet røpes av et innsøkk fylt med hvite korn av størknet saft. De lyserøde larvene blir voksne etter cirka 2 måneder (7 millimeter lange), går ut av eplene og forpupper seg i det øverste jordlaget eller i vegetasjonen.

Herjingsår forekommer over større deler av landet, og hele eplehøsten kan bli ødelagt. Tidligere måtte fruktdyrkerne sprøyte 1–2 ganger årlig for å sikre seg mot skaden. For å redusere bruken av kjemiske midler er det utarbeidet en prognosemetode slik at det hvert år kan varsles på forhånd om det blir angrep eller ikke, og om det er nødvendig med bekjempelse. Metoden bygger på årlig undersøkelse av angrepsgraden på rognebær, antall parasitterte larver, total bærmengde og antall blomsterklaser året etter på bestemte rognetrær en rekke steder i landet. De fleste fruktdyrkere følger varslene, som siden 1969 har vist at i over halvparten av årene kunne sprøyting på eple utelates. Det mest virksomme plantevernmiddelet mistet sin godkjenning etter 2005. Det arbeides med å finne frem til de luktstoffene i rognebær som er mest tiltrekkende for rognebærmøllet og bruke disse for å lokke skadedyret vekk fra eple.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rognebærmøll
Argyresthia conjugella
Artsdatabanken-ID
44998
GBIF-ID
1830241

Kommentarer (4)

skrev Erling Fløistad

Feil bilde

Bildet øverst til høyre for teksten på min skjerm, er ikke rognebærmøll, men sannsynligvis heggespinnmøll.

Bildet har bildetekst:
Rognebærmøll. Et tre fullt med spinn av rognebærmøll. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007."

Om SNL ønksker bilder av rognebærmøll, eller videre lesning kan det gjerne lenkes mot Plantevernleksikonet på nett:
https://www.plantevernleksikonet.no/l/oppslag/276/

Erling

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for tilbakemelding! Kategorien «sommerfugler» mangler for tiden fagansvarlig, og da er det ekstra nyttig med slike innspill fra andre fagpersoner. Bildet er nå fjernet. Vet du om et annet godt bilde av et tre angrepet av rognebærmøll? I plantevernleksikonet fant jeg bare bilder av selve insektet, og der er vi godt bildelagt allerede. Hilsen Jostein Riiser Kristiansen (redaktør)

svarte Erling Fløistad

Siden rognebærmøllen er en frøparasitt, synes det ikke på en hel rogn om noen eller alle bærene er angrepet av rognebærmølllarver, Plantevernleksikonet har bilder av larver både i rognebær og i eple, der den gjør økonomisk skade.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg