Matloven er en norsk lov som har som formål å blant annet å sikre helsemessig trygge næringsmidler, å fremme helse, kvalitet og forbrukerhensyn langs hele produksjonskjeden, ivareta miljøvennlig produksjon og å fremme god plante- og dyrehelse. Loven håndheves av Mattilsynet. Loven gir myndighetene utvidet plikt til å rapportere og opplyse folk, og dessuten plikt til å offentliggjøre resultater av kontroller.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om matproduksjon og mattrygghet mv.
Kortnavn
Matloven
Forkortelse
matl.
Lovdata-ID
NL/lov/2003-12-19-124

Straffen for overtredelser av bestemmelser i matloven er bøter og/eller fengsel i ett år, under særlig skjerpende omstendigheter fengsel inntil to år.

Matloven erstattet helt eller delvis 13 lover: næringsmiddelloven, moltekartloven, fiskekvalitetsloven, floghavreloven, husdyrloven, plantevernmiddelloven, såvareloven, gjødselvareloven, fôrvareloven, samordningsloven, kjøttproduksjonsloven, fiskesykdomsloven og plantehelseloven.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg