Linoleum
Linoleum er et slitasjebestandig og lyddempende gulvbelegg som består av jutestrie belagt med en blanding av oksidert linolje, harpikser, fyllstoffer og pigmenter.
Linoleum
Av .

Linoleum er et slitasjebestandig og lyddempende gulvbelegg som består av jutestrie belagt med en blanding av oksidert linolje, harpikser, fyllstoffer og pigmenter. Belegget har også vært noe brukt til veggkledning.

Faktaboks

Uttale
linˈoleum
Etymologi
av latin ‘lin’ og ‘olje’

Linoleum ble oppfunnet i 1860 av briten F. Walton og var i nesten 100 år den ledende gulvbeleggtypen, men er senere for det meste fortrengt av lignende beleggtyper, særlig av vinylplast.

Produksjon

Ved linoleumproduksjonen blir raffinert linolje først oksidert ved tilsetting av en katalysator (sikkativ) og innblåsing av luft. Det oksiderte, plastiske produktet, linoksyn, blir så blandet med harpiks (kolofonium, talloljeharpiks, kopal eller lignende), tremel (sjeldnere korkmel) og pigmenter. Den varme blandingen valses så ut på jutestrie. På dette legges så et toppsjikt av linoleumsmasse som er valset ut separat, og som kan være laget flerfarget (flekket eller marmorert) av massekorn av forskjellig farge. Under disse prosessene og den avsluttende herdingen holdes temperaturen på opptil 80–100 grader.

I Norge har bare én bedrift, Victoria Linoleumfabrik A/S i Sandvika, produsert linoleum i perioden 1898 til 1968. De største fabrikkene ligger i Nederland, Tyskland og Storbritannia.

Inlaid-linoleum

Ved den opprinnelige Walton-prosessen, som gikk ut av bruk i slutten av 1940-årene, ble katalysator og luftgjennomblåsing ikke benyttet, og oksidasjonsprosessen tok da mange måneder. Den såkalte inlaid-linoleum ble fremstilt ved sammenføying av utstansede biter av forskjelligfarget linoleumsmasse og pressing til én linoleum som derved fikk gjennomgående mønster.

Trykt linoleum

Trykt linoleum er en tynn ensfarget linoleum med påtrykt mønster av lakkmaling eller oljemaling, som blir lakkert. Linoleumen har en tykkelse på omkring 1,8 til 2 millimeter. Mønsteret slites bort dersom lakkeringen ikke blir vedlikeholdt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg